Hem NYHETER Aktuellt smittläge covid-19: Nu syns fler smittade barn, ungdomar och yngre vuxna i statistiken

Aktuellt smittläge covid-19: Nu syns fler smittade barn, ungdomar och yngre vuxna i statistiken

Publicerat av: Redaktionen

I takt med att virusprovtagningarna ökar rejält i Skåne visar nu statistiken att fler barn, ungdomar och unga vuxna har smittats av covid-19.

Aktuellt smittläge covid-19: Nu syns fler smittade barn, ungdomar och yngre vuxna i statistiken 2

Med anledning av den rådande pandemin skickar Region Skåne på fredagar ut ett pressmeddelande om aktuellt läge för smittspridningen av covid-19 i Skåne. Daglig statistik publiceras på skane.se.

Troligtvis har det funnits smitta i dessa grupper under hela våren men det är först nu med utökad provtagning som vi med säkerhet kan se det i statistiken.

– Det här är en viktig signal om att vi fortfarande har en pågående smittspridning i samhället. Viruset tar inte hänsyn till ålder utan kan drabba alla. Vi vet att yngre personer oftast får mildare symtom, men de kan smitta äldre som däremot kan bli rejält sjuka och i värsta fall behöva sjukhusvård, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Färre äldre smittas

– Det är fortfarande viktigt att hålla avstånd till varandra och att stanna hemma när man är sjuk. Att tvätta händerna är a och o för att inte föra smittan vidare, varken till sig själv eller till andra.

Smittskydd Skåne noterar att antalet äldre med smitta har minskat, vilket är oerhört glädjande eftersom det hela tiden har varit ett mål att skydda de äldre. Även andelen svårt covid-sjuka som vårdas på sjukhus minskar successivt.

Antalet virusprovtagningar ökar rejält

Fram till 24 juni har 36 701 virusprover tagits i Region Skåne. På vardagar har det gjorts över 1 000 prover om dagen. Planering pågår för att öppna upp egenprovtagning om man har symtom med beställning av självtest via 1177.se. Detta kommer att bli möjligt vid månadsskiftet juni-juli, då också mer information om detta kommer.

– Hur smittspridningen kommer att utveckla sig framöver är svårt att säga. Om ett par veckor kommer vi att kunna se hur den senaste tidens firanden har påverkat smittspridningen, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Nya fall med smittspridning bland personal

Under veckan har några fall av smittspridning bland personal och patienter upptäckts på vårdavdelningar i Region Skåne. Vårdhygien har hjälpt till med smittspårning och utbrotten är nu under kontroll.

– Det är viktigt att än en gång påminna om att fysisk distansering är viktig även på arbetsplatser och i gemensamma personalutrymmen, säger Kristina Trell, chef för Vårdhygien i Region Skåne.

Covid-19 och beredskap för höga temperaturer

I sommar kan värmeböljor komma att innebära ytterligare påfrestningar för både patienter och personal inom hälso- och sjukvård. Det finns flera handfasta råd för hur smitta ska kunna undvikas samtidigt som åtgärder vidtas för att kyla ner rum på sjukhus, vårdinrättningar och äldreboenden.

– På grund av smittrisken avråder vi från att använda fläktar i rum där flera personer vistas samtidigt. Det gäller även för gemensamma personalutrymmen. I första hand bör man istället försöka använda markiser, solskärmar, persienner och anpassad ventilation, säger Kristina Trell, chef för Vårdhygien, och tillägger:

– Att vi avråder från en generell användning av fläktar och portabla kylaggregat i just vårdmiljö beror på att vinddraget kan få partiklar som trillat ner på golv och ytor att istället virvla upp i rumsluften och därmed påverka smittspridningen. Men om det inte finns några andra alternativ att kyla ner ett rum än med en fläkt så måste det göras en medicinsk riskvärdering för varje enskild patient som är i rummet. För sådana situationer finns det då särskilda rekommendationer om hur en fläkt kan placeras och användas.

Råd vid höga temperaturer

Här hittar du aktuella siffror kring Covid-19
Region Skåne rapporterar siffror över det aktuella Covid-19-läget i Skåne på sidan Lägesbild covid-19. Innehållet uppdateras dagligen, vissa siffror uppdateras en gång i veckan, och målsättningen är att det senast görs klockan 12.00.

Råd till allmänheten

  • Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik
  • Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Skydda dig om du är äldre eller riskgrupp. Stanna hemma, avstå från att träffa andra och be om hjälp.
  • Stanna hemma vid förkylningssymtom. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola och undvik att träffa andra.
  • De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest för att bedöma dina symtom. Om du får mycket svårt att andas, ring 112.
  • Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.
  • Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>