Äldre positiva till att vården digitaliseras
Hem NYHETERE-HÄLSA Äldre positiva till att vården digitaliseras

Äldre positiva till att vården digitaliseras

Publicerat av: Redaktionen

Digitala vårdtjänster som läkarbesök över nätet och digitala hjälpmedel blir allt vanligare.

Äldre positiva till att vården digitaliseras 2Men vad anser den mest vårdsökande delen av befolkningen, de som är 50 år eller äldre, om den utvecklingen? I hygienvarumärket Tenas stora Sifoundersökning bland 1002 svenskar mellan 50-79 år uppger var fjärde person att de kan tänka sig ett läkarbesök över nätet. Var femte är positiv till digitala hjälpmedel som reagerar på förändringar i hälsan.

I och med att vården digitaliseras förväntas vårdtiderna minska och tillgängligheten öka. Bland personer mellan 50–79 år föredrar 44 procent fortfarande en personlig kontakt med vården även om 25 procent kan tänka sig ett läkarbesök via t ex videosamtal istället för personliga besök. Något fler, 31 procent, kan tänka sig konsultationer på distans via t ex videosamtal.

Framför allt är man positiv till en digital vårdkontakt om den gör att det går snabbare (27 procent) eller vid enklare åkommor (35 procent). Tre av fyra kan tänka sig att tidsboka över nätet.

Drygt hälften kan enligt undersökningen tänka sig att använda digitala vårdhjälpmedel som larm, sensorer eller gps. Var femte person är positiv till hjälpmedel som reagerar på hälsan och larmar om t ex blodtrycket eller pulsen springer iväg. Däremot kan endast 11 procent tänka sig att använda en digital vårdtjänst som ställer diagnos automatiskt.

–         Idag finns en rad digitala hjälpmedel som kan förbättra vården för äldre. Nyligen lanserade vi Tena Identifi – ett digitalt hjälpmedel där sensorer registrerar en individs urinläckage under 72 timmar. På så sätt får man kunskap om varje individs behov av toalettassistans. Tena Identifi, tillsammans med andra smarta digitala lösningar, är alla exempel på hur digitaliseringen kan bidra till ökat välbefinnande hos vårdtagarna, säger Ingrid Sannum, försäljningsansvarig för Tena på Essity.

Digitalisering av äldrevården

14 procent i åldrarna 50-79 år känner oro över att inte få plats på ett äldreboende om de skulle behöva det när de blir gamla.

–         Endast 1 0 procent av de tillfrågade i vår undersökning upplever att landets äldrevård följer med i den digitala utvecklingen. Men digitaliseringen inom äldrevården pågår för fullt och regeringen har ett mål att Sverige ska vara bäst på e-hälsa till år 2025. Förväntningarna är stora på vad digitaliseringen ska kunna bidra med. Digital teknik kan både revolutionera och förbättra människors liv genom att underlätta att uppnå en god hälsa och välfärd eller bidra till att man kan bo kvar hemma längre, säger Ingrid Sannum, försäljningsansvarig för Tena på Essity.

Digitala vårdtjänster som 50–79-åringar, ställda inför alternativen nedan, kan tänka sig att använda:

1. Tidsbokning över nätet (75 procent)
2. Digitala hjälpmedel som t ex larm, censorer eller gps (53 procent)
3. Konsultation på distans via t ex videosamtal (31 procent)
4. Läkarbesök via t ex videosamtal istället för personliga besök (25 procent)
5. Digitala hjälpmedel som reagerar på hälsan med hjälp av censorer (21 procent)
6. Digitala hjälpmedel som övervakar att jag tar mina mediciner (18 procent)
7. Digitala lösningar som ställer diagnos automatiskt (11 procent)

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo i Sverige på uppdrag av Tena – ett varumärke inom hygien- och hälsoföretaget Essity. 1002 svenskar mellan 50–79 år har deltagit i undersökningen som är representativa med avseende på kön, ålder och region. Undersökningen genomfördes i oktober 2017.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>