Svenska seniorer mobilsurfar som aldrig förr. Under årets första kvartal har surfandet bland personer över 61 år ökat med 58 procent.
Det visar ny surfstatistik från Telenor. Samtidigt är seniorerna de som är mest optimistiska till sin skärmtid, där sju av tio anser att den påverkar det sociala livet positivt.
Mobilsurfen hos personer över 61 år ökar med 58 procent och den största ökningen sker i Jämtlands län, där seniorerna ökat sin dataförbrukning med 269 procent under årets första tre månader jämfört med samma period ifjol.
Jämtland toppar även listan sett till hela befolkningens surfvolymer, med en ökning av mobilsurf på hela 127 procent i länet jämfört med 46 procent för riket i övrigt. Det visar ny statistik från Telenors mobilnät.
– Det är glädjande att seniorsurfen fortsätter att öka och att trenden från senare år håller i sig. Att allt fler anammar digital teknik i större utsträckning i sin vardag är i grunden en demokratifråga. Vi har under de senaste åren byggt ut mobilnätet i norra Sverige vilket gör det glädjande att se hur Jämtland ligger i framkant. Mobiluppkoppling ska vara en självklarhet för alla oavsett ålder eller var i landet man bor och när vi inom kort börjar bygga ett rikstäckande 5G-nät kommer det skapas ännu bättre förutsättningar för nya surfrekord, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.
Skärmtiden lyfter seniorernas sociala liv
Samtidigt som seniorernas mobilsurf fortsätter att skjuta i höjden menar nästan sju av tio (68 procent) att skärmtiden också påverkar deras sociala liv positivt. Det visar en undersökning bland 2000 svenskar genomförd av Demoskop på uppdrag av Telenor. Ungefär fyra av tio har breddat sitt sociala nätverk (39%), stärkt befintliga sociala relationer (38%) eller fått en ny nära vän (30%). Lika många (40%) uppger även att man har lärt sig nya färdigheter online, där matlagning toppar listan. Bland seniorerna finns även en stark delningskraft i sociala medier. Det man helst delar med sig av är resor, kulturupplevelser och familjeumgänge – tätt följt av engagemang i politik och/eller samhällsfrågor.
– Våra äldre börjar på riktigt att surfa ikapp den övriga befolkningen och lever precis som de flesta ett aktivt skärmliv. En bidragande anledning till ökningen kan vara att den digitala nyfikenheten ständigt klättrar i åldrarna och att seniorerna tycks vara väldigt trygga i sina digitala liv. Dessutom kapar skärmen fysiska avstånd och jag tror många uppskattar möjligheten att hålla kontakt med nära och kära med sin mobil, säger Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor.
Mobilskuld eller oro för mobilberoende – inget för seniorer
Undersökningen visar även att seniorer varken känner skuldkänslor över sitt mobilanvändande eller upplever oro över att de skulle använda mobilen för mycket. Hela sju av tio anser att de i hög grad har god kontroll över sin mobilanvändning. Samtidigt som drygt hälften svenskarna (54%) uppger att digitala konversationer lättare leder till missförstånd uppger lika stor andel (55%) av seniorerna att de inte tycker att det är ett problem. En övervägande majoritet, 81 procent upplever heller ingen oro eller stress över att behöva visa upp en friserad bild av sig själva i sociala medier.