Äldreboenden får digitala kulturbesök
Hem NYHETER Äldreboenden får digitala kulturbesök

Äldreboenden får digitala kulturbesök

Publicerat av: Redaktionen

Två av landets största musikinstitutioner har tagit fram nya sätt att möta publik inom vård och omsorg.

Äldreboenden får digitala kulturbesök 1

Foto: Anna Tärnhuvud/Betaniastiftelsen

Genom att kombinera fysiska och digitala kulturmöten är syftet att skapa nya upplevelser för personer som har svårt att själva söka sina musikupplevelser.

– Kulturen är på många sätt livsnödvändig för oss. När vår möjlighet att ta del av kultur begränsas är det mycket värt att ändå kunna ta del av kultur, säger Johan Sundelöf, programchef på Betaniastiftelsen och läkare.

Enligt FN:s mänskliga rättigheter ska alla ha ”rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner” (art. 27). Det vill säga att alla människor har rätt till kultur, även när sjukdom och rörlighet begränsar.

Därför har Göteborgs Symfoniker, Musik i Syd, Göteborgs universitet och Betaniastiftelsen gått samman och skapat projektet Digitala kulturmöten, med stöd av Familjen Kamprads Stiftelse.

Projektet förenar digital kulturtillgång med fysiska konserter och en forskningsstudie om kulturens betydelse för välbefinnandet, med särskilt fokus på digital förmedling.

Göteborgs Symfoniker och Musik i Syd kommer under våren, med start på fredag (15/2), besöka fem äldreboenden i sina respektive regioner. Med sig har de varsin ny produktionsmodell som kombinerar en fysisk konsert med ett digitalt kulturutbud.

– Alla människor har rätt till kultur. Det är nog de flesta överens om.Men att se till att de gamla på våra vårdboenden och människor som vårdas på våra sjukhus får tillgång till professionell kultur är inte alltid självklart.Musik i Syd vill vara det mobila konserthuset som tar kulturupplevelsen till människor var de än befinner sig, säger Ulrika Gudmundsson Schönberger, producent Musik i vården, en del av Musik i Syd.

Förutom att hitta nya sätt att möta publik inom vård och omsorg, vill aktörerna inspirera vårdgivarna, de boende och deras närstående till nya kulturupplevelser – både fysiska kulturbesök och digitala.

Boendena introduceras även till Kulturarenan – en avgiftsfri samlingsplattform för kulturupplevelser online, samt till Göteborgs Symfonikers och Musik i Syds respektive playkanaler där konserter sänds på webben. På så vis är projektet inte en engångshändelse – utan kulturupplevelser som består.

– Ett rikt utbud av konserter att ta del av när man vill och hur man vill, gör det enklare att skapa tillfällen att samlas och göra något extra tillsammans, säger Eva Essvik, publikutvecklare på Göteborgs Symfoniker.

– Tekniken möjliggör nya sätt att ta del av kulturupplevelser och kulturens digitalisering kan vara en viktig faktor för ökad tillgänglighet, säger Ulrika Lind, utvecklingschef på Betaniastiftelsen.

Utifrån konsertupplevelserna följer en studie om digital kulturtillgång och dess betydelse för välbefinnande och existentiell hälsa bland vård- och omsorgstagare, deras närstående och personal.Studien genomförs av professorerna Helle Wijk och Eva Jakobsson Ung vid Göteborgs universitet, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa.

– Kulturupplevelser är svåra att mäta. Vi hoppas få bekräftat det vi redan vet, nämligen att musiken har en helande och enande kraft, säger Eva Essvik.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>