Äldreomsorgens personal testar hur det känns att vara gammal
Hem HÄLSA Äldreomsorgens personal testar hur det känns att vara gammal

Äldreomsorgens personal testar hur det känns att vara gammal

Publicerat av: Redaktionen

I Partille äldreomsorg får all personal prova en dräkt som på ett kick gör dem cirka fyrtio år äldre.

Äldreomsorgens personal testar hur det känns att vara gammal 1

Äldredräkten skapar en känsla av hur det är att vara cirka fyrtio år äldre än bärarens verkliga ålder.

Iklädd äldredräkten blir ben och armar tunga, synen och hörseln försämrad och rörelseförmågan begränsad. Tanken är att upplevelsen av en åldrad kropp ska ge personalen ökad förståelse för de äldres situation.

– Det känns tungt och man är ju lite stel men det värsta är att inte se ordentligt, säger Lisa Rooswall undersköterska i hemtjänsten när hon iförd äldredräkten provar att lägga sig och resa sig från säng och stol samt att plocka upp små saker från golvet.

Införs nu i hemtjänsten

Tillsammans med några kollegor i omsorgsteamet i centrala Partille är hon på introduktion för hemtjänstpersonal av den så kallade äldredräkten. Den testades första gången för ett par år sedan av personalen i ett av Partille kommuns äldreboenden. Det positiva gensvaret ledde till att fler äldredräkter köptes in – en till varje äldreboende. Nu introduceras dräkten även inom hemtjänsten.

– All hemtjänstpersonal testar dräkten för att få känna på hur det kan kännas att vara gammal. Den kommer också att användas vid introduktion av nyanställda och semestervikarier, berättar Anna Sannum, biträdande enhetschef i hemtjänstområde Centrum.

Kroppen åldras fyrtio år

Äldredräkten består av ett antal viktbälten och skydd fastspända på olika ställen på kroppen som tillsammans ger en känsla av att ha en kropp som är fyrtio år äldre än den verkliga. Tyngderna, som sammanlagt väger 19 kilo, motsvarar minskad muskelstyrka och skydden för lederna ger stelhet och försämrad motorik. Till dräkten finns också glasögon som simulerar olika vanliga ögonsjukdomar, som grå starr eller gula fläcken, samt hörselkåpor som dämpar ljudet. Det finns också en uppsättning viktbälten som simulerar halvsidesförlamning vilket är vanligt efter en stroke.

Väcker tankar hos personalen

Att för några minuter kliva in i en gammal människas kropp är en varm, svettig och ibland lite omskakande upplevelse som leder till eftertanke för de flesta. Många som har provat äldredräkten svajar till under vikterna och förvånas över hur mycket balansen påverkas. Och med glasögonen som simulerar olika ögonsjukdomar eller en klubba i munnen för att skapa talsvårigheter ökar förståelsen för hur svårt det kan vara för många äldre att orientera sig och eller att kommunicera.

– Det var bra att få testa på hur det kan kännas till exempel efter en stroke. Nu förstår jag bättre hur de äldre kan ha det och att det inte går att försöka skynda på dem, säger Judith Nabavi som är praktikant i hemtjänstområde Centrum och tillägger att det var bra att hon fick den här chansen redan innan hon börjat jobba på riktigt i äldreomsorgen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>