”Bättre organisering av äldreomsorgen nödvändig för nästa kris”
Hem COVID-19 Äldreomsorgschefer: ”Bättre organisering av äldreomsorgen nödvändig för nästa kris”

Äldreomsorgschefer: ”Bättre organisering av äldreomsorgen nödvändig för nästa kris”

Publicerat av: Redaktionen

Chefer i äldreomsorgen anser att samverkan mellan privat och offentlig vård/omsorg inte fungerat under pandemin.

Tydlighet är den enskilt viktigaste förbättrings­parametern för en framtida kris.

Det visar en ny undersökning genomförd av fackförbundet Ledarnas branschförening LiVO (Ledarna inom Vård och Omsorg) med svar från nära 500 äldreomsorgschefer.

– De lärdomar som äldreomsorgschefer drar av att leda verksamhet under en brinnande pandemi är väsentliga för att samhället ska stå betydligt bättre rustat att skydda och vårda de äldsta och sköraste i samhället i en framtida liknande kris, säger Jenny Wibacke, ordförande i LiVO.

LiVOs rapport Att leda äldreomsorg i pandemi visar att äldreomsorgscheferna anser att krisledarskapet under pandemin på ett övergripande plan fungerat väl. Förbättringsområdena handlar framför allt om:

  • Samverkan mellan privat och offentlig vård/omsorg. Det är det delområde inom krisledarskapet som är mest eftersatt. Bara 3 av 10 menar att det fungerat bra eller mycket bra.
  • Tydlighet är den enskilt viktigaste förbättringsparametern i krisledarskapet och avser rutiner, ansvar, information, ledarskap, planer med mera.
”Bättre organisering av äldreomsorgen nödvändig för nästa kris”

Jenny Wibacke

De fyra vanligaste lärdomarna som cheferna gör efter 15 månader med pandemi är:

  • Vikten av tydlig kommunikation/information och ett närvarande ledarskap.
  • Kraften i ett fungerande samarbete vid en gemensam hotbild.
  • Värdet av basala hygienrutiner.
  • Att digitalisering och hemarbete är viktigt och fullt möjligt.

–  En viktig slutsats är att arbetet behöver organiseras på ett bättre sätt så att samhället i en framtida kris kan skydda medborgarna bättre än under Covid -19-pandemin, säger Jenny Wibacke, ordförande i LiVO. När det kommer till samarbete, nära ledarskap och tydlig kommunikation har äldreomsorgen i dag usla förutsättningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>