Aleris i nationell studie för screening av tarmcancer
Hem NYHETERCANCERVÅRD Aleris i nationell studie för screening av tarmcancer

Aleris i nationell studie för screening av tarmcancer

Publicerat av: Redaktionen

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige.

Aleris i nationell studie för screening av tarmcancer 1

Christian Löwbeer, överläkare vid Aleris Medilab, anser att studien SCREESCO är viktig för att öka kunskapen kring screening för tarmcancer.

Aleris Medilab deltar i forskningen för att upptäcka cancern tidigt och öka chansen till överlevnad, ett arbete som bland annat möjliggjorts genom bidrag från Aleris Forsknings- och Utvecklingsfond.

Varje år insjuknar 5 500 svenskar i tjock- och ändtarmscancer, tarmcancer. Fler än hälften av dem som drabbas blir botade och prognosen förbättras om förstadier, som polyper i tarmen, upptäcks. För att ta reda på vilket sätt som är effektivast att upptäcka tarmcancer startades den Nationella studien för tarmcancerscreening, SCREESCO, 2014 under ledning av Karolinska Institutet. I studien ingår 33 svenska sjukhus i 18 landsting/regioner och totalt 270 000 svenskar i åldrarna 59-62 år.

Patienterna har delats in i tre grupper. En grupp patienter skickar avföringsprov till Aleris Medilab i Täby som mäter koncentrationen blod i avföringen (F-Hb). Blod i avföringen indikerar ökad risk för tarmcancer. En annan grupp kallas till koloskopi, som innebär att man undersöker tarmen via en tunn slang. En tredje grupp är kontrollgrupp och lämnar varken prov eller undersöks med koloskopi.

Studien kommer att avslutas 2019 och patienterna kommer att följas i 15 år utifrån insjuknande och död i tarmcancer. Hittills har Aleris Medilab utfört 114 000 analyser F-Hb inom ramen för SCREESCO.

– Det är viktigt att arbetet med att ta fram effektiv screening för tarmcancer fortsätter så att dödligheten kan minska. Vi inom Aleris Medilab är naturligtvis väldigt glada över att vi valts ut som det laboratorium i Sverige som gör samtliga analyser av avföringsproverna. Det visar att vi med vårt kunnande bidrar till viktig forskning, säger Christian Löwbeer, överläkare vid Aleris Medilab.

– Vi har vid två tillfällen beviljats medel från Aleris Forsknings- och Utvecklingsfond för delprojekt i SCREESCO-studien. För mig är detta ett bra exempel på hur FoU-fonden gör det möjligt för oss som företag att skapa samhällsnytta genom att kombinera vårt stora kliniska kunnande med forskning, säger Christian Löwbeer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>