Hem TEKNIK Algoritmer kan förutse för tidiga födslar

Algoritmer kan förutse för tidiga födslar

Publicerat av: Redaktionen

Forskare från TCS har utvecklat en algoritm som kan förutse tidig förlossning med nästan perfekt säkerhet.

Algoritmer kan förutse för tidiga födslar 3Varje år föds omkring 7 000 barn i Sverige för tidigt enligt Karolinska Universitetssjukhuset, totalt ca 6% av alla födslar enligt statistik från SCB. I världen är det över 15 miljoner barn som föds för tidigt varje år (ca var 13:e sekund) och av dessa är det ungefär 10% som inte överlever. Bland de som överlever ökar dock risken markant för andra bestående problem. Forskare från IT-företaget Tata Consultancy Services påstår dock att de snart kan komma att ha en lösning på detta, de har nämligen lyckats ta fram en algoritm som mycket precist kan förutse en för tidig födsel och därmed också rädda många liv.

Tommi Mäkinen, europeisk innovationsdirektör på Tata Consultancy Services, berättar hur deras forskningsenhet har utvecklat en algoritm som mycket precist (med 95% säkerhet) kan förutse sannolikheten för en för tidig födsel. Detta görs genom att bedöma mångfalden av kvinnans mikrobiella liv. Mätmetoden kräver inget blodprov, endast tops, och kan därför utföras även i de mest spartanska av miljöer.

När en blivande moder i riskzonen upptäcks kommer man att kunna övervaka graviditeten närmare och därmed också sätta in rätt behandling i ett så tidigt skede som möjligt, säger Mäkinen, som även avslutar med att säga att den nya tekniken är flera år ifrån att kunna användas i kommersiellt syfte.

Länkar: https://www.youtube.com/watch?v=_2yZZOB4IDU

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>