Allt fler tjänstemän blir sjukskrivna, särskilt kvinnor mitt i livet
Hem NYHETERFORSKNING Allt fler tjänstemän blir sjukskrivna, särskilt kvinnor mitt i livet

Allt fler tjänstemän blir sjukskrivna, särskilt kvinnor mitt i livet

Publicerat av: Redaktionen

Ny statistik från Unionen visar att allt fler tjänstemän inom den privata sektorn hamnar i långa sjukskrivningar. Kvinnor i tjänstemannayrken är numera sjukskrivna i högre grad än män i arbetaryrken.

Unionen ser framförallt två vägar framåt för ett mer hållbart arbetsliv med utrymme för återhämtning.

Unionens rapport visar att antalet långa sjukskrivningar har ökat bland tjänstemännen i samtliga branscher på den privata arbetsmarknaden. Det är en tydlig indikator på att arbetsgivarna måste ta arbetet med den psykosociala arbetsmiljön på större allvar. IT-Finans.se

– I debatten om sjukskrivningar relaterade till stress hörs ofta tips på hur människor själva ska göra för att minska sin stress. Men Unionen ser att många av lösningarna ligger utanför individens makt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

Sedan förra året finns en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö som bland annat reglerar tillgängligheten i arbetslivet och möjlighet till återhämtning.

– Nu är det nödvändigt att arbetsgivarna börjar arbeta metodiskt med dessa riktlinjer så att de får genomslag på arbetsplatserna. Rätt använt skapar de här föreskrifterna ett tydligt förhållningssätt som arbetsgivarna bör tillämpa för att stress och sjukskrivningar ska minska, säger Henrik Ehrenberg och fortsätter:

– Arbetsgivare måste också ha en tolerans för att människor inte alltid kan leverera på topp, i alla faser i livet. Förståelsen för att alla människor går igenom olika faser i livet måste öka. Vi måste inse vikten av återhämtning för att vi ska hålla ett helt arbetsliv.

Unionen ser också att företagshälsovården kan ha en viktig roll som länk mellan sjukvård, arbetsgivare och den enskilde. Det behövs för att få ett bättre samarbete mellan alla som ska få arbetslivet att fungera. Unionen ser därför att fler tjänstemän måste få tillgång till en bra företagshälsovård.

Om rapporten:

I den här rapporten redovisas tidigare opublicerad statistik som tagits fram av Alecta för Unionens räkning och som tolkats av Unionen. Det som redovisas är sjukfall längre än 90 dagar, bland tjänstemän i olika branscher i den privata sektorn. Statistiken redovisas från år 2008 och fram till och med år 2015. Rapporten bygger på registerdata dvs faktiska siffror på hur det verkligen ser ut bland privatanställda tjänstemän, som arbetar på arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal (ITP-avtalet).

Korta fakta:

  •  Antalet långa sjukskrivningar (tre månader och längre) har ökat bland tjänstemännen i samtliga branscher på den privata arbetsmarknaden, mellan 2008 och 2015.
  •  Totalt sett är sjukfrånvaron högst bland de tjänstemän som arbetar inom branscherna Vård och omsorg, Annan serviceverksamhet, Finans- och försäkringsverksamhet, Utbildning, Transport och magasinering samt Hotell- och restaurangverksamhet. Lägst är sjukfrånvaron bland tjänstemännen inom Byggverksamhet och Tillverkning.

Sjukfrånvaron är betydligt högre bland kvinnor än bland män och det är bland kvinnor ”mitt i livet” som sjukfrånvaron är som högst. Bland kvinnor har antalet sjukfall ökat med 85 procent och bland män är ökningen 54 procent

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>