Hem NYHETER Ambulansen rycker ut tillsammans med högskolan

Ambulansen rycker ut tillsammans med högskolan

Publicerat av: Redaktionen

Ambulansen står parkerad vid hus 17 och in lastas en medvetslös person. Eller är det så?

Ambulansen rycker ut tillsammans med högskolan 2

Övning i simuleringsrummet i att handlägga en person med oklar medvetslöshet. Till höger övervakar Jonas Trobäck Nilsson, ambulanssjuksköterska och verksamhetsutvecklare på Premedic.

Ja, förutom att det handlar om en docka och inte en människa. Sedan två år tillbaka driver Högskolan Kristianstad tillsammans med ambulanssjukvården i Kristianstad ett samverkansprojekt i form av ett utbyte.

Studenter på Sjuksköterskeprogrammet får under sista terminen möjlighet att förlägga två dagars VFU inom ambulanssjukvården i nordöstra Skåne och Simrishamn, medan ambulanssjukvården får tillgång till lärarledd simulering och även träning i vissa medicintekniska moment.

– Studenterna har gjort detta under sin VFU-period inom hemsjukvården där fokus har legat på att göra bedömningar i hemmet hos äldre personer. Hittills har ett 60-tal studenter fått förmånen att delta i projektet där platserna lottats ut, berättar Stefan Aregger Lundh, universitetsadjunkt i omvårdnad och som även arbetat flera år som ambulanssjuksköterska.

Egentligen skulle projektet ha avslutats i vintras, men då det har utvärderats som mycket positivt, både av högskolans studenter och av ambulanspersonal, förnyas det nu årligen. Nyligen var personal från ambulanssjukvården åter på plats i högskolans simuleringssal för att handlägga en person med oklar medvetslöshet med uppföljande reflektion.

Vad har det tillfört er verksamhet att ha studenter?

– Vi har fått ett bättre arbetsklimat där reflektion har blivit en viktig del i vardagen. När handledare och studenter reflekterar tillsammans bidrar detta till ett lärande i vardagen och även ett ökat patientfokus, berättar Jonas Trobäck Nilsson, verksamhetsutvecklare på Premedic som bedriver ambulanssjukvården på uppdrag av Region Skåne.

Vad tillför simuleringen ambulansverksamheten?

– Simuleringsträningen ger oss i ambulanspersonalen en ökad trygghet och fördjupad kunskap i enskilda moment. Det ger oss viktig erfarenhet med andra ord, påpekar Jonas, som även är den som driver samverkansprojektet från ambulansvårdens sida.

Har ni simulerat tidigare?

– Jag var med och simulerade för ett år sedan här på högskolan, vilket jag tyckte var riktigt bra och därför sökte den här utbildningsdagen igen, berättar Marcus Anundi, ambulans- och anestesisjuksköterska sedan 15 år.

Hur är det att simulera jämfört med verkliga situationer?

– Det är helt rätt i tiden att simulera. Här kan man komma nära verkligheten men ändå ha en möjlighet att kunna göra fel och reflektera, vilket ger en personlig utveckling, fortsätter Marcus.

Hur har du upplevt dagen?

– Jag upplever dagen som mycket positiv där jag har fått tänka brett kring patientfallet men även fått en möjlighet att tänka igenom vikten av kommunikation inom ambulansteamet, förklarar Marcus.

Ambulansen rycker ut tillsammans med högskolan 3

Marcus Anundi simulerar i högskolans simuleringssal.

 

Ambulansen rycker ut tillsammans med högskolan 4

Simuleringen övervakas och kontrolleras från kontrollrummet.

 

Ambulansen rycker ut tillsammans med högskolan 5

Ambulanssjuksköterskorna Tobias (Kristianstad) och Magnus (Ängelholm) tycker utbytet är mycket givande.

Text: Fabian Rimfors
Foto: Stefan Aregger Lundh

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>