Amelmottagningen lanserar informationskampanj på internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning
Hem HÄLSA Amelmottagningen på Södersjukhuset lanserar informationskampanj på internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning

Amelmottagningen på Södersjukhuset lanserar informationskampanj på internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning

Publicerat av: Redaktionen

Den 6 februari uppmärksammas den internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning runt om i världen.

Amelmottagningen på Södersjukhuset är en unik specialistmottagning som vänder sig till flickor och kvinnor med erfarenhet av kvinnlig könsstympning/omskärelse.

I samband med den 6 februari lanserar mottagningen en kampanj med informationsfilmer om könsstympning och om mottagningens arbete för att stärka allmänhetens kunskap.

Unicef uppskattar att över 200 miljoner kvinnor i världen har varit utsatta för könsstympning och att närmare 4 miljoner flickor riskerar att utsättas årligen. Ingreppet innebär att delar av flickans yttre könsdelar skärs bort eller att skada åsamkas området utan någon medicinsk grund. Denna mångtusenåriga sedvänja praktiseras i ca 30 länder globalt men drabbade personer lever över hela världen, inklusive i Europa och i Sverige på grund av migration från länder där det är tradition.

– Det finns inga positiva hälsoeffekter av kvinnlig könsstympning men ingreppet riskerar att leda till olika negativa hälsokonsekvenser, både fysiska och psykiska, säger Cecilia Berger, biträdande överläkare på Amelmottagningen.

På Amelmottagningen på Södersjukhuset arbetar ett tvärprofessionellt team bestående av gynekologer, barnmorskor, kuratorer och undersköterskor. Sedan 2017 bedriver mottagningen även ett utåtriktat arbete med syfte att sprida kunskap om kvinnlig könsstympning till yrkesverksamma personer, främst inom hälso- och sjukvården men också inom skola, socialtjänst, polis och rättsväsende. Målet är ökad kunskap och ett förbättrat omhändertagande och bemötande av denna patientgrupp.

– Hittills har vi utbildat så många som 11 500 personer inom projektet som sedan årsskiftet är ett permanent utbildningsuppdrag. Antalet patientbesök har ökat markant sedan dess, vilket är ett bevis för att fler yrkesverksamma fått ökad kunskap, lättare och bättre kunnat uppmärksamma besvär relaterade till könsstympning och erbjudit kvinnorna hjälp, säger Cecilia Berger.

I samband med den internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning lanserar Amelmottagningen flera informationsfilmer om kvinnlig könsstympning och om mottagningens arbete för att fler ska uppmärksamma patientgruppen.

Amelmottagningen lanserar informationskampanj på internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning

Bita Eshraghi och Cecilia Berger, biträdande överläkare på Amelmottagningen på Södersjukhuset.

– De som har den här erfarenheten tar generellt inte så stor plats i debatten eller ställer krav på vård så det är viktigt att skapa förutsättningar för att människor ska kunna ta del av korrekt information när det gäller negativa hälsoeffekter av könsstympning. Vi vill säkerställa att personer som i sin yrkesroll träffar dessa kvinnor har den kunskap som krävs och är nödvändig för att uppmärksamma besvär och erbjuda hjälp och specialistvård, säger Bita Eshraghi, biträdande överläkare på Amelmottagningen.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>