Anders Ekholm, ordförande: ”Fullkomligt revolutionerande”
Hem NYHETER Anders Ekholm, ordförande: ”Fullkomligt revolutionerande”

Anders Ekholm, ordförande: ”Fullkomligt revolutionerande”

Publicerat av: Redaktionen

Unik plattform ger skräddarsydd behandling

Anders Ekholm, ordförande: ”Fullkomligt revolutionerande” 2Den bästa diabetesvården ges med hjälp av en världsunik artificiell intelligens, EASY-Diabetes. Det visar en klinisk studie vid Lunds universitet.

Nu stödjer Storstockholms diabetesförening EASY-Diabetes med 500 000 kronor för vidareutveckling och breddning av systemet.

EASY-Diabetes är en plattform baserad på artificiell intelligens, AI, som ger läkare stöd i att optimera och individanpassa behandling utifrån varje person med typ 2-diabetes unika behov och förutsättningar. Nyckeln till beslutsstödet är att plattformen samlar in och analyserar en stor mängd data och variabler som en människa normalt sett inte kan hantera. Plattformen tolkar och sammanställer information så att varje individ får hjälp att hantera sitt blodsocker och minska risken för komplikationer av sin diabetes.

– Det här är fullkomligt revolutionerande! Äntligen kan vi få precision i diagnostiken och ge behandling som passar den enskilda individen, säger Anders Ekholm, ordförande i Storstockholms diabetesförening.

Preliminära data, från den pågående kliniska studien EASY-1, visar tydligt hur blodsockerkontrollen förbättras. Drygt 65 procent av patienterna som haft ett högt HbA1c, långtidsblodsocker, lyckas redan efter ett halvår uppnå sina målvärden, jämfört med bara knappt tio procent av dem som inte har fått stöd av EASY-Diabetes. Studien är en randomiserad, kontrollerad klinisk studie med över 300 deltagare på 44 kliniker, och är den största av sitt slag i Sverige inom e-hälsa och AI.

Att få diagnosen typ 2-diabetes idag innebär för många en lång resa kantad av justeringar i läkemedelsbehandling innan man hittar en variant och potentiell kombination som fungerar någorlunda bra.

-Med hjälp av EASY-plattformen kan läkaren ge patienten skräddarsydd behandling redan från början. Plattformen rekommenderar vilket läkemedel, dos eller läkemedelskombinationer som passar just den patienten läkaren har framför sig. Det här ger en enorm vinst och trygghet för personen med diabetes, säger Anders Ekholm.

Under 2018 belönades EASY-Diabetes med Vinnovas Medtech4health Innovation Award med ett bidrag på 100 000 kronor som ingår i utmärkelsen och två stora Vinnova-anslag för att förbereda EASY-Diabetes för användning i klinisk praxis. I år får projektet alltså ytterligare 500 000 kronor av Storstockholms diabetesförening, medlen hämtas ur föreningens forsknings- och utvecklingsfond som är skänkta av medlemmar i föreningen. Det är inte bara ett ekonomiskt stöd från SSDF utan föreningen kommer också att bjuda in sina medlemmar till att bli en central del i utvecklingsarbetet. Plattformen ska nu vidareutvecklas så att mätvärden från personens mobil, stegräknare, smarta klockor, stressarmband, intelligenta personvågar ska kunna integreras i systemet. Med hjälp av direktintegrering av data från bärbara sensorer får vården ännu större möjligheter till att ge stöd, individanpassad återkoppling och anpassad behandling.

– Och inte minst får individen själv full insyn i sin behandling och kan förstå, följa den och få bättre koll över sin diabetes. Genom att samla in mer data hoppas vi med hjälp av den artificiella intelligensen i EASY-Diabetes även kunna ge individanpassad livsstilsråd. Tanken är att det ska bli en digital coach som är helt byggd på många personers data som i slutänden blir en personlig rådgivare för livsstilsförändringar. På så sätt hjälper patienter varandra, säger Anders Ekholm.

Medlemmarna i Storstockholms diabetesförening ska få testa produkten så att de kan ge förslag och önskemål om både funktionalitet och användargränssnitt.

Idag används EASY-Diabetes i Region Skåne, Halland och Västra Götalandsregionen, dock ännu inte i Region Stockholm, vilket Storstockholms Diabetesförening nu vill ändra på.

– Storstockholms Diabetesförening har tidigt varit en viktig samarbetspartner i arbetet med EASY-Diabetes. Vi hoppas därför att de övertygande resultaten vi nu ser i EASY-1 gör att vi kan nå ut och hjälpa personer med typ 2-diabetes även i Region Stockholm, säger Damon Tojjar, läkare och medicinsk ledare för EASY-Diabetes vid Lunds universitets diabetescentrum.

De slutgiltiga resultaten tillsammans med ytterligare viktiga spännande fynd presenteras när EASY-1-studien avslutas hösten 2019.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>