Anders Wall-stipendium till ung läkare som inspirerar fler att forska
Hem NyheterForskning Anders Wall-stipendium till ung läkare som inspirerar fler att forska

Anders Wall-stipendium till ung läkare som inspirerar fler att forska

Publicerat av: Redaktionen

Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor är Sveriges största stipendium riktat till studenter verksamma inom naturvetenskaplig forskning. En av årets två stipendiater är Puja Shahrouki (f. 1992) från Göteborg.

aaarmvfjbi95mzitok6i

Puja Shahrouki (f. 1992) från Göteborg

Puja Shahrouki studerar sista året på läkarprogrammet på Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet samtidigt som han forskar på hjärtsjukdom. Puja Shahrouki har skrivit flera artiklar inom kliniskt relevant grundforskning. Han är medgrundare och f.d. ordförande för föreningen ”Studenter i Forskning” som verkar för att fler studenter tidigt i utbildningen får prova på att forska, ett initiativ som Puja nu tagit vidare till nationell nivå. Föreningen arrangerar bl.a. inspirerande föreläsningar och upprättar listor där man kan hitta handledare inom olika områden.

Redan som barn var han nyfiken och gillade att upptäcka nya saker. Sina forskningsidéer skrev han ner i en hemlig bok. Det kunde röra sig om tio idéer per dag, varav många gällde medicin.

– Idéerna från boken har faktiskt inspirerat mig på senare tid, berättar Puja. Det är ju det fantastiska med barn, att de har ett så öppet och nyfiket sinne. Därför bör man få prova på att forska så tidigt som möjligt. Då tror jag fler skulle upptäcka tjusningen. Vi skulle få fram fler forskartalanger som doktorerar tidigare och därigenom fler unga professorer.

Under gymnasietiden fick Puja på eget initiativ möjlighet att följa en hjärtkirurg i London under två veckor. Det blev ett avgörande möte.

– Redan första dagen var jag med vid ett patientmöte och blev berörd av den tillitsfulla atmosfären mellan läkare och patient. Då bestämde jag mig för att bli läkare. Jag vill både kunna hjälpa människor direkt i kliniskt arbete och på längre sikt genom min forskning.

En del av läkarstudierna har Puja bedrivit på de prestigefulla universiteten Johns Hopkins och Oxford. För närvarande forskar han på ett protein som kan ha betydelse för uppkomst av hjärtförtstoring, en allvarlig följdeffekt av hjärtinfarkt som försvagar hjärtat. Om forskningen lyckas påvisa ett samband kan det resultera i nya behandlingssätt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>