Ängelholms kommun satsar på välfärdsteknik för inkontinensutredning
Hem Nyheter Ängelholms kommun satsar på välfärdsteknik för inkontinensutredning

Ängelholms kommun satsar på välfärdsteknik för inkontinensutredning

Publicerat av: Redaktionen

Ett digitalt hjälpmedel för att utreda inkontinens är det senaste i raden av utvecklingsinsatser inom Äldreomsorgen i Ängelholms kommun.

Ängelholms kommun satsar på välfärdsteknik för inkontinensutredning 2

Det smarta inkontinensskyddet är utrustat med sensorer som under 72 timmar samlar in information om när det sker läckage.

Med hjälp av ett smart inkontinensskydd ska de äldre på fyra särskilda boenden utredas för att få hjälp att hitta rätt skydd. Mindre urinläckage, färre byten och fler toalettbesök ska leda till ökat välmående.

– Inkontinens är mycket vanligt bland våra äldre och därför behöver man inkontinensskydd. Har man ett fungerande skydd finns det ingen anledning att genomgå utredningen. Men har man inte rätt skydd finns det stora vinster att hitta rätt, säger Björn Klemedsson som är projektledare för inkontinensutredningen på Ängelholms kommun.

Det viktigaste med inkontinensutredningen är de äldres välmående där rätt inkontinensskydd kan förbättra hälsan, öka självständigheten och integriteten.

Dessutom ökar sannolikheten för en bättre arbetsmiljö för medarbetarna med färre byten av skydd och blöta kläder och sängkläder.

Vanligt med för stora skydd

Enligt statistik från andra kommuner som använt sig av den nya välfärdstekniken används ofta för stora skydd vilket ökar risken för läckage.

– Det kan bero på att personalen inte har tillräckligt bra underlag för att veta vilket skydd den äldre behöver. Och av ren välvilja tror jag man hellre väljer ett för stort än för litet skydd, säger Björn Klemedsson.

Ersätter ineffektiva metoder

Med den nya tekniken slipper personalen de svårarbetade och ineffektiva metoderna som används idag med att mäta och väga inkontinensskydd för att hitta rätt. I slutet på mars planeras personalen ha fått den utbildning som behövs. Därefter börjar de individuella utredningarna ute på boendena. Under 72 timmar får den äldre bära det smarta inkontinensskyddet som innehåller sensorer som samlar in information om när läckagen sker. Därefter kan datan analyseras och den äldre kan få rätt inkontinensskydd inom loppet av några dagar.

– Jag tro att det kommer ge stor tillfredsställelse hos personalen att först och främst veta att vi arbetar på rätt sätt där vi kan förbättra för våra äldre och att det dessutom inte innebär något stort merarbete, säger Björn.

Stora förbättringar enligt andra kommuner

Resultat från andra kommuner som använt sig av samma utredningsmetod visar på stora förbättringar som bidrar till ökad livskvalitet för de äldre. Samtidigt har kostnaderna för inkontinensskydd minskat.

– För individen kan det här betyda jättemycket. Till exempel kan vi slippa störa den värdefulla nattsömnen för den äldre om vi kan förhindra läckaget när de sover, säger Björn.

De särskilda boende som ska ingå i utredningen är Viktoriagården, Munka Ljungbygården, Kungshaga och Villans särskilda boende. Där bor sammanlagt 152 äldre.

Kan bli gängse utredningsmetod

Projektet kommer pågå från mars till december. Om förväntningarna uppfylls finns planer på att utöka utredningsmetoden till att omfatta alla inom kommunen som behöver inkontinensskydd.

Inkontinensutredningen finansieras genom statliga medel från Socialstyrelsen med syftet att påskynda utvecklingen av välfärdsteknik och digitalisering i offentlig sektor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>