Apotea först med sekretessprövning online av tonårsrecept
Hem Nyheter Apotea först med sekretessprövning online av tonårsrecept

Apotea först med sekretessprövning online av tonårsrecept

Publicerat av: Redaktionen

Apotea, Sveriges största renodlade nätapotek, är först ut med sekretessprövning online för åtkomst av tonåringars recept efter att eHälsomyndigheten den 11 april skärpt sekretesskraven.

Apotea först med sekretessprövning online av tonårsrecept 2Från och med 11 april 2019 har eHälsomyndigheten infört en förändring som innebär att vårdnadshavare/fullmaktstagare för tonåringar inte längre automatisk har åtkomst till tonåringens recept. Förändringen beror på att eHälsomyndigheten gjort en ny tolkning av offentlighets- och sekretesslagen och kommit fram till att direktåtkomst av en tonårings recept för vårdnadshavare/fullmaktstagare strider mot rådande lagstiftning.

”Vi har som första och enda apotek på nätet en lösning som gör det möjligt för tonårsföräldrar att online begära en sekretessprövning från våra farmaceuter.”

”Sedan vi fick vetskap om eHälsomyndighetens beslut har vi på Apotea haft som högsta prioritet att få till en online-lösning så att vårdnadshavare ska kunna fortsätta handla online, utan att riskera att inskränka tonåringens integritet”, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

Kontrollen går till så att man Loggar in som vanligt på apotea.se med sin e-legitimation och fyller i sitt barns personnummer. För barn under 13 år visas recepten för vårdnadshavare automatiskt. För en tonåring (13–17 år) görs en sekretessprövning av en farmaceut innan recepten visas för vårdnadshavaren/fullmaktstagaren. Kontrollen görs medan du väntar och så snart kontrollen är gjord visas granskade recept och man kan beställa dem som tidigare. Farmaceuter finns tillgängliga varje dag och på vardagar även kvällstid.

”Patientsäkerheten har varit oerhört viktigt när vi tagit fram vår lösning. Utvecklingen har skett i samråd med eHälsomyndigheten”, säger Pär Svärdson, vd för Apotea.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>