Apotea vinner hållbarhetspris – för smartare och mer hållbar handel
Hem Nyheter Apotea vinner hållbarhetspris – för smartare och mer hållbar handel

Apotea vinner hållbarhetspris – för smartare och mer hållbar handel

Publicerat av: Redaktionen

Apotea, Sveriges största nätapotek, har av prisjämförelsesajten Prisjakt utsetts till vinnare av Årets medvetna butik 2022. Priset är instiftad med avsikt att guida konsumenter till smartare och mer hållbar shopping.

Årets medvetna butikär en av Sveriges mest populära hållbarhetstävlingar för butiker och varumärken. Prisjakt har instiftat priset med avsikt att uppmana och guida konsumenter till smartare köp. Till skillnad från Prisjakts övriga priser för Årets e-handlare så utses vinnaren av en expertjury bestående av hållbarhetsstrategen Mårten Sjölin, Henrik Pålsson på Lunds Universitet och Alexandra Davidsson på Medveten Konsumtion. Vinner gör den butik som juryn tycker gjort det bästa insatsen för att minska sin miljöpåverkan, en butik som har ett medvetet tankesätt och agerar därefter.

– Att vinna priset för Årets medvetna butik är extra roligt för oss som länge arbetat med, och varit drivande när det gäller, hållbarhetsfrågorna inom framför allt e-handel. Vår stora satsning i år har varit att vi har elektrifierat sträckan mellan vårt lager och fraktterminalerna vilket är avgörande för att kunna göra hela leveranskedjan fossilfri. Vi hoppas att det, och övrigt vi har gjort, kan vara en inspiration för andra företag, säger Erika Svensson Hållbarhets- och kvalitetschef på Apotea.

Prisjakts nominering lyder:
”Apotea har under många år visat upp ett genuint och ambitiöst hållbarhetsarbete inom främst optimerade e-handelsförpackningar, effektiva lagerlösningar och elektrifierade transporter. De har genom sitt engagemang och inflytande påverkat e-handeln i en hållbar inriktning, inte minst genom arbetet att minimera onödigt material i förpackningar. De har även påbörjat nästa steg för att ytterligare e-handelsanpassa förpackningarna genom kravställning på leverantörer som bl a kommer att bidra till deras mål att ha ett plastfritt lager 2025. Vidare arbetar Apotea med egenproducerad energi från solcellsanläggningar på sina lager i Morgongåva samt har kontinuerlig utveckling och utbildning av medarbetare. Apotea är öppna med att det finns många utmaningar och de arbetar aktivt både inom den egna organisationen och tillsammans med branschkollegor på att lösa dem. Samarbete är en viktig väg framåt för att ta stora steg framåt på miljö- och klimatagendan. En starkt bidragande anledning till att Apotea blir årets medvetna butik 2022 är satsningen på elektrifierade lastbilstransporter mellan Morgongåva och Stockholm. Denna satsning är ett bra exempel på hur samlastning kan minska antalet lastbilstransporter och då klimatbelastningen samt att det tydligt visar att elektrifiering av tunga fordon är fullt möjlig om man bara vågar testa ny teknik. En värdig vinnare tycker en enhällig jury!”

– Jag tycker det är fantastiskt roligt att vårt hållbarhetsarbete uppmärksammas. Vårt arbete med hållbarhet är något som alla på Apotea bidrar till på olika sätt och vi har i många år arbetat för att inspirera kunder, leverantörer och andra e-handlare att göra mer hållbara val när det gäller förpackningar, konsumtion och transport, säger Pär Svärdson, VD på Apotea.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>