Hem NYHETER Apoteas grundare utsedd till Stockholms främsta entreprenör

Apoteas grundare utsedd till Stockholms främsta entreprenör

Publicerat av: Redaktionen

Under måndagskvällen utsågs Pär Svärdson, grundare och vd för Apotea AB, till Stockholms främsta entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year.

Apoteas grundare utsedd till Stockholms främsta entreprenör 3Under kvällen utnämndes dessutom Pernilla Ramslöv från NOX Consulting AB till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Johnny Warström och Niklas Ingvar från Mentimeter AB blev ”Årets manliga stjärnskott” och SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” delades ut till Anders E. Berg från Berg Group Holding AB.

Pär Svärdson, grundare och vd för Apotea AB, tog emot utmärkelsen som Stockholms främsta entreprenör då regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year gick av stapeln på Elite Hotel Marina Tower i Nacka. Apotea är en av landets största nätbutiker. Företaget har bland annat utsetts till svenskarnas favoritbutik på nätet och har fem år i rad röstats fram av Prisjakts användare till ”Årets nätbutik”. Apotea har vuxit snabbt sedan starten och omsatte 2018 över 2 miljarder kronor och har idag närmare 400 anställda.

– Pär Svärdson är en stor förebild för entreprenörer runt om i landet. Efter att ha sålt e-bokhandeln Adlibris, som han grundade 1997, tog han sedan över bolaget som 2012 blev nätapoteksbutiken Apotea. Han är en innovatör inom svensk e-handel och har i grunden förändrat och banat väg för en ny svensk apoteksmarknad. Trots framgångarna har Pär fortfarande stora ambitioner och har som vision att göra Apotea till Sveriges mest hållbara företag. Pär Svärdson är en mycket värdig vinnare och utan tvekan en av landets mest framstående entreprenörer, säger juryordförande Thomas Ek.

Den oberoende jury som korade vinnarna bestod av juryordförande Thomas Ek, grundare OBH Nordica, Kristina Lindhe, grundare The Lexington Company AB, Patrik Andersson, Serneke, entreprenör och investerare, Saeid Esmaeilzadeh, (Ph.D.), entreprenör och medgrundare av Serendipity Group, Andra Farhad, entreprenör och vd Börshajen, och Pingis Ingegerd Hadenius, vd/medgrundare på Löwengrip, Flattered och Nordictechhouse.

Juryns motivering löd:

Vinnaren av priset EY Entrepreneur of the Year i region Stockholm har under ett stort antal år uppvisat ett entreprenörskap som saknar motstycke. En rasande tillväxt i kombination med full kontroll har skapat en sanslös framgångssaga! Med ledord som snabbhet, kraftfull marknadsföring och medvetna miljöval har årets vinnare blivit själva sinnebilden för vad entreprenörskap handlar om.

Fler framgångsrika entreprenörer prisades under kvällen

Utöver huvudpriset delades även tre kategoripriser ut under galakvällen i Nacka. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Pernilla Ramslöv från NOX Consulting AB, Sveriges största IT-bolag som grundats och drivs av en kvinna. Johnny Warström och Niklas Ingvar från framtidsbolaget Mentimeter AB blev ”Årets manliga stjärnskott” och SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades Anders E. Berg från Berg Group Holding AB.

Samtliga vinnare från region Stockholm kommer den 30 januari att ställas mot vinnarna i de övriga fem regionfinalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus. Den nationella huvudprisvinnaren representerar sedan Sverige i världsfinalen i Monaco i juni, där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

– Vi hade ett mycket imponerande startfält i årets final och det krävdes något alldeles extra för att ta hem ett av årets priser. Pär Svärdson är en riktig superentreprenör och en pionjär inom svensk e-handel med många prestigefulla prestationer i bagaget. Han startade sitt första aktiebolag redan som 16-åring och hans entreprenörsresa har sedan dess gått spikrakt uppåt. Bland vinnarna har vi också Johnny Warström och Niklas Ingvar från det otroligt spännande bolaget Mentimeter. Ett bolag med en fantastisk affärsidé och otrolig potential, kanske Sveriges nästa stora digitala succé. Samtliga vinnare är fantastiska entreprenörer som bör ha mycket goda chanser att prisas även vid den nationella finalen i januari, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Stockholm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>