Hem NYHETER Apoteket erbjuder nytt livsstilsverktyg för att förbättra kundernas läkemedelsbehandling och hälsa

Apoteket erbjuder nytt livsstilsverktyg för att förbättra kundernas läkemedelsbehandling och hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Läkemedel hjälper många människor att kunna leva ett liv i hälsa.

Apoteket erbjuder nytt livsstilsverktyg för att förbättra kundernas läkemedelsbehandling och hälsa 3Men effekten av behandlingen blir ofta ännu bättre om den kombineras med livsstilsförändringar. Därför erbjuder Apoteket nu kostnadsfritt PriusHealth – ett forskningsbaserat verktyg för hälsa och livsstil.

– Vi på Apoteket möter varje dag tusentals människor som lever med läkemedel och i vår rådgivning har vi nu också PriusHealth som ett utmärkt verktyg att erbjuda alla kunder som vill förbättra sin hälsa, säger Mats Wennberg, som arbetar med förskrivna produkter och hälsotjänster på Apoteket.

PriusHealth är ett forskningsbaserat hälso- och livsstilsverktyg som är utvecklat av forskare vid Göteborgs och Lunds Universitet. Verktyget är webbaserat och innehåller informativa texter och inspirerande aktiviteter för att hjälpa människor till ett liv i hälsa.

Användarna får bland annat stöd och tips för att:

  • förebygga eller hantera livsstilssjukdomar
  • hantera vardagens utmaningar och stress
  • få mer hälsosamma vanor

– I mina möten med patienter har jag märkt att det sällan är information om hälsosamma vanor som saknas. De flesta vet att det är bra att röra sig och äta måttfullt. Svårigheten är att använda informationen i sin vardag, att omvandla kunskapen till praktik. Det är där PriusHealth fyller en så viktig lucka, och det är glädjande att se hur många människor i våra studier som blivit inspirerade och hjälpta av verktyget, säger Anders Rosengren, läkare och docent som lett utvecklingen vid Göteborgs universitet.

En stor fördel med PriusHealth är att verktyget är tydligt och målinriktat och därmed ger bra stöd för människor att göra konkreta förändringar i vardagen.

– Forskningen visar att förändrade levnadsvanor inom till exempel kost och motion har positiva effekter för människor som genomgår en läkemedelsbehandling. Vi på Apoteket ser verktyget i första hand som ett stöd för människor som lever med läkemedel, men det fungerar väldigt bra för alla som vill förändra sina vanor och leva mer hälsosamt, säger Mats Wennberg.

Majoriteten av svenskarna är också väldigt engagerade i sin hälsa.

Det framgår av rapporten ”Från sjukvård till hälsovård” som Apoteket varit med och tagit fram tillsammans med bland andra PwC. Rapporten visar att människor i första hand vill vända sig till vården med frågor som rör den egna hälsan eller för att få råd om preventiva åtgärder. Men tyvärr upplever så mycket som två tredjedelar av de svarande att vården inte är engagerad i deras hälsa när det gäller förebyggande åtgärder.

– Här kan och vill vi på Apoteket ta en större roll för att hjälpa människor med förebyggande hälsa. Tack vare samarbetet med Prius Health kan vi tillhandahålla hjälp och stöd för de som vill förändra sina vanor och leva mer hälsosamt, både med och utan läkemedel, säger Mats Wennberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>