Apoteket lanserar en digital tjänst – Dagsbehovet
Hem NYHETER Apoteket lanserar en digital tjänst – Dagsbehovet

Apoteket lanserar en digital tjänst – Dagsbehovet

Publicerat av: Redaktionen

Drygt 80 procent av svenskarna tror att de får i sig alla viktiga näringsämnen via maten, visar en ny undersökning från Apoteket.

Apoteket lanserar en digital tjänst - Dagsbehovet 2Men enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten är det många, särskilt unga, som äter alldeles för lite grönsaker, frukt och fullkorn och för mycket fet och sockerrik mat, saft, läsk och salt.

Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten visar att matvanorna bland vuxna i Sverige har blivit bättre, men de är fortfarande inte tillräckligt bra ur ett folkhälsoperspektiv. Åtta av tio äter för lite frukt och grönsaker enligt Livsmedelsverkets rekommendation, visar undersökningen. Endast tre av tio äter fisk som huvudrätt minst två gånger per vecka, enligt Riksmaten.

Med avstamp i dessa siffror har Apoteket under hösten gjort en stor undersökning om kosthållning och kosttillskott med hjälp av Novus. Över 1 000 personer har intervjuats om sin syn på mat och välmående. Drygt åtta av tio svenskar tror att de får i sig alla viktiga näringsämnen via maten. Det visade sig även att 27 procent äter kosttillskott regelbundet och 47 procent anser att det är ett bra sätt att komplettera sin kost. Det vanligaste tillskottet är vitamin D. Apoteket anser att kosttillskott inte ska kompensera för en dålig kost utan ska fungera som ett komplement till en hälsosam kost och livsstil.

– Vi vet att det är svårt för människor att alltid prioritera sin kost. Vi tycker att det är bra att våra kunder reflekterar över sitt näringsintag för att säkerställa att de får i sig vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera, säger Lotta Haleen, kategorichef för Kosttillskott på Apoteket.

Hur får du i sig dagsbehovet av vitaminer och mineraler?

Inget kan ersätta en varierad kost. Enligt Livsmedelsverket bör du äta bland annat fisk tre gånger i veckan, 500 gram frukt och grönt samt fem dl mejeriprodukter per dag. Men det är det alltså inte så många som gör. Därför lanseras nu en ny tjänst från Apoteket – Dagsbehovet. I den presenteras de 20 viktigaste vitaminerna och mineralerna och hur mycket av olika livsmedel du behöver äta för att få i dig den dagliga rekommenderade mängden av ett visst ämne. Testa på apoteket.se/dagsbehovet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>