Röstprov, rörelsemönster och fingerrörelser på mobilskärmen.
Ett nytt forskningsprojekt ska utveckla teknik som gör det möjligt att samla in viktig data om Parkinsons sjukdom utan att patienten behöver uppsöka sjukvården.
–En fördel är att tekniken gör det möjligt att samla in uppgifterna dagligen. Tanken är att det ska kunna ersätta delar av de undersökningar som görs på sjukhus, säger Dario Salvi, forskare vid Internet of Things and People (IoTaP) vid Malmö universitet.
Två miljoner till utveckling
Det tvååriga Parkapp fick nyligen två miljoner kronor i anslag av Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande till att utveckla ett digitalt verktyg för kontinuerliga hälsomätningar med fjärrdiagnostik. Forskningen leds av Dario Salvi och genomförs i samarbete med kollegan Carl-Magnus Olsson, University of Edinburgh och Karolinska Institutet.
–Vi vill skapa ett system där det finns ett antal enkla tester som patienten gör själv i mobilen. Parallellt sker en kontinuerlig mätning av rörelser med en smart klocka. Insamlad data sänds till en server och kan sedan analyseras av en läkare, säger Dario Salvi.
Ska bli jämförbart med motsvarande undersökningar inom sjukvården
Tillsammans ska detta ge en bild som är jämförbar med motsvarande undersökningar inom sjukvården. Insamlandet av data görs genom en utbyggnad av appen Mobistudy, som skapades i Oxford och som nu utvecklas av Dario Salvi och IoTap. Testerna baseras på väl beprövade metoder för att diagnostisera sjukdomen, som mätningar av patientens tal, skakningar och rörelsemönster.
–Vi låter patienterna göra mycket korta röstprov i mobilen. Parkinsons påverkar talet, och röstprov har visat sig ge mycket information om vem som har sjukdomen och i vilken grad, säger Dario Salvi
Inleds med en mindre studie
Ett annat test ska mäta med vilken hastighet personen rör fingrarna över mobilskärmen och eventuella skakningar. Andra handlar om att med hjälp av smarta klockor dokumentera längden och frekvensen på patientens steg, och att följa patientens sömn.
IoTap utvecklar appen och gör analysen av patienternas rörelser. Röst- och sömnanalyserna sker vid University of Edinburgh. Karolinska institutet rekryterar patienterna.
Studien beräknas komma igång i mars. Tekniken och användarvänligheten ska först testas i en mindre studie med ett tiotal deltagare. Därefter går man vidare med att låta ett 30-tal patienter använda appen under tre månader.
– Om projektet ger goda resultat kan vi kanske utveckla en ny app särskilt för Parkinson, men det kräver mer finansiering, säger Dario Salvi.