Applikation för forskning inom diabetes
Hem NyheterE-hälsa Applikation för forskning inom diabetes

Applikation för forskning inom diabetes

Publicerat av: Redaktionen

I februari 2016 startade Daniel Petrini företaget Stardots som är fokuserade på att utveckla och distribuera applikation för forskning inom bland annat diabetes, MS och Parkinson.

Applikation för forskning inom diabetes 2Om företaget går riktigt bra så hoppas Daniel finna ett botemedel för diabetes inom tjugo år.

Daniel Petrini, 42 år, är forskare i grunden och har tidigare forskat inom materiallära med bland annat bildanalys och utveckling av stål. I och med att han alltid har varit intresserad av statistik bestämde han sig för att starta företaget Stardots där deras huvudsakliga uppgift är att skapa applikationer för forskare. Så hösten 2015 hoppade han av sitt ordinarie jobb och startade Stardots.

Hans intresse blev ännu starkare efter hans möte med universitetslektorn vid Uppsala Universitet, Joey Lau Börjesson, som gav honom uppgiften att skapa ett program för att påskynda räkningen av celler i de Langerhanska öarna i bukspottskörteln.

– Det tog tidigare lång tid att analysera de för hand. Man orkade bara två till tre bilder per dag, säger Daniel. Men genom att Daniel levererade ett program till dem så kunde de påskynda processen.

– Vi gjorde en applikation till henne, som i medeltal räknar rätt 98-99 % under en tid på två sekunder per bild, fortsätter Daniel. Applikationen kallas PID, Pancreas Image Detection, som räknar alfa, beta och KI67-celler från bilder tagna på labb. PID klarar av olika färgningar av cellerna samt att isolera Langerhanska öarna.

– Att se antal och andel celler är av stor betydelse för att utröna exempelvis diabetesstadiet.
Hans företag vill så klart vidareutveckla PID och finnas som en partner för forskarna i andra applikationer.

Hans son fick diabetes

– Vi fick projektet två veckor efter att min son fick diagnosen diabetes typ 1. Han var då tio år, tillägger Daniel.
Daniel fattade misstankar att hans son hade diabetes i och med att han fick fylla på sin en liters vattenflaska flera gånger när han gick på sina tennisträningar. Han blev också tröttare än vanligt. Efter två veckor på sjukhus skrevs han ut och fick ta sprutor från början. Men i dag har han pump och trådlös glukossensor.

Daniel är mycket nöjd med vården från Akademiska sjukhuset för hans son samt förståelsen från skolan. Men poängterar att folk inte är så insatta i sjukdomen. Till exempel fick hans son höra i skolan att ”Du som är så aktiv, hur kan du få diabetes?” Men förhoppningsvis kommer kunskapen om folksjukdomen diabetes att öka, så att fler har förståelse vad sjukdomen egentligen innebär.

Diabetes, MS och Parkinson

Applikation för forskning inom diabetes 3

Applikation för forskning inom diabetes

Daniel och de andra fyra på företaget har valt att fokusera på hälsa och sjukvård inom sjukdomarna diabetes, MS och Parkinson.
– Jag har en personlig relation till diabetes i och med att min son har det, förklarar Daniel.
Men företaget har även satsat på diagnostisering och symptomkvantifiering av MS och Parkinson. De har också egenutvecklade programvaror, till exempel en generell sensorupptagning- och analysapplikation för forskare och utvecklingsingenjörer på labb.
Med deras och andras insatser samt utveckling tror Daniel att det kommer att finnas ett botemedel inom tjugo år.
– Jag tror att helt vanliga människor kan utföra extra ordinära saker, avslutar Daniel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>