Aqilion stärker sin pipeline med en läkemedelskandidat inom kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD
Hem HÄLSA Aqilion stärker sin pipeline med en läkemedelskandidat inom kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar

Aqilion stärker sin pipeline med en läkemedelskandidat inom kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar

Publicerat av: Redaktionen

Aqilion har nominerat Girtab, ett program från bolagets forskningsverksamhet, till vidare preklinisk och klinisk utveckling.

Målsättningen med Girtab är att utveckla en ny behandling för kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar.

Girtab kompletterar Aqilions pipeline väl och stärker bolagets strategiska fokus på läkemedelstargets och program med stor potential inom inflammatoriska sjukdomar.

Aqilion stärker sin pipeline med en läkemedelskandidat inom kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD

Utvecklingen av Girtab har kommit så långt att det nu finns en klinisk läkemedelskandidat, AQ312, som ska testas i säkerhetsstudier i ett prekliniskt utvecklingsprogram. Parallellt pågår utvecklingen av en beredningsform avsedd för en oral behandling med lokal verkan i tarmen. Den aktiva substansen är en småmolekylär läkemedelskandidat som verkar genom att hjälpa kroppens eget immunförsvar att dämpa inflammation i tarmen. Substansen verkar på aryl hydrocarbon receptorer (AhR) hos de T-celler som är aktiva i immunförsvaret.

– Det är glädjande att vår interna forskningsverksamhet levererar ytterligare ett program inom kronisk inflammation som dessutom kompletterar Aqilions pipeline väl ur ett strategiskt perspektiv. Det är ett kvitto på att vi har lyckats nå de mål som vi satte upp för tre år sedan. Med Girtab stärks bolagets fokus på kroniska inflammatoriska sjukdomar, säger Sarah Fredriksson, vd för Aqilion.

Aqilion har utvecklat Girtab internt och äger samtliga immateriella rättigheter. Läkemedelskandidaten har i en sju veckor lång studie i en sjukdomsmodell visat god effekt både med avseende på verkningsmekanism genom att aktivera AhR och genom att den har en modulerande effekt på immunförsvaret. Behandlingen med AQ312 tolererades väl och uppfyllde det primära effektmåttet för studien.

– Girtab skiljer sig från de andra programmen i vår pipeline både ur ett biologiskt perspektiv, vad gäller verkningsmekanism, och ur ett affärsutvecklingsperspektiv då det har så tydligt fokus på inflammatoriska tarmsjukdomar. Girtab stärker således vårt erbjudande utan att skapa intern konkurrens mellan programmen om framtida samarbetspartners intresse. Vi ser fram emot att presentera Girtab externt samtidigt som vi utvecklar programmet mot kliniska studier inom ulcerös kolit som den första indikationen inom IBD, säger Sarah Fredriksson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>