Hem EVENEMANG Artificiell intelligens och vårdrobotar på agendan när Region Västerbotten sprider spetskunskap under Medicinteknikdagarna

Artificiell intelligens och vårdrobotar på agendan när Region Västerbotten sprider spetskunskap under Medicinteknikdagarna

Publicerat av: Redaktionen

Under Medicinteknikdagarna i Linköping den 1-3 oktober deltar Region Västerbotten med flera ledande forskare och innovationsexperter från Medicinsk teknik, forskning och utveckling (MT-FoU) vid Norrlands universitetssjukhus.

Artificiell intelligens och vårdrobotar på agendan när Region Västerbotten sprider spetskunskap under Medicinteknikdagarna 2

Roboten Pluto kan bistå vid tunga lyft i vården.

Bland talarnas teman märks bland annat frågor om användandet av sensorteknik, artificiell intelligens och robotar inom vården.

Konferensen Medicinteknikdagarna arrangeras av Svensk Medicinteknisk Förening och fokuserar i år på digitalisering och medicintekniska innovationer. Här möts ledande forskare, experter, företag, hälso- och sjukvård och myndigheter för att ta del av ny kunskap och den senaste utvecklingen inom medicinteknik.

– MT-dagarna är en viktig mötesplats där alla vi som arbetar med medicinteknisk utveckling och forskning kan stärka våra nätverk och lyfta viktiga frågor som berör vårdkvaliteten i framtiden från många perspektiv, säger Olof Lindahl, professor i medicinsk teknik och chef för MT-FoU där 26 forskare, ingenjörer och doktorander ingår.

Han ska själv medverka på två sessioner och bland annat tala om sitt forsknings- och innovationsprojekt kring sensortekniker för detektion av prostatacancer. Nina Sundström, sjukhusingenjör och docent i medicinsk teknik, ska under konferensen beskriva hur artificiell intelligens kan användas för att förutse negativ utveckling hos patienter som vårdas för svåra skallskador, så att behandlingen kan optimeras. Helena Grip, docent i medicinsk teknik, presenterar hur teknik i form av ett kroppsburet digitalt system förbättrar analysen av patienters rörelsefunktioner.

Den föreläsning som sticker ut mest i programmet heter ”Hej! Jag är Vårdbiträdet som gillar att lyfta och flytta saker. Hela dagarna. Och nätterna.” Det är Simon Linge, nyutexaminerad från Umeå Designhögskola och numera anställd av Västerås ABB Robotics, som berättar om sitt examensarbete som gjordes tillsammans med MT-FoU. Där studerades hur robotar kan bistå vid tunga lyft i vården.

Nya samverkansformer för att möta vården utmaningar tas också upp under Medicinteknikdagarna.

Docent Fredrik Öhberg visar hur partnerskap mellan offentlig sektor och näringsliv skapar värde i form av nya arbetssätt som ökar hälso- och sjukvårdens innovationskraft. Nils Sandberg, strateg på Region Västerbotten, berättar om projektet ”Västerbotten utan gränser”, som rör framtidens arbetssätt med uppkoppling mot fler länder för bättre stöd inom exempelvis diagnostik. Jenny Ferry från projektet Innovation+ beskriver hur Region Västerbottens upphandlingsarbete utvecklas för att attrahera både fler och nya typer av företag som kan leverera innovativa produkter och tjänster.

– Det arbete vi gör inom Medicinsk teknik, forskning och utveckling är i världsklass och att tala på Medicinteknikdagarna ger oss ännu större möjlighet att nå ut brett och sprida viktig kunskap, säger Olof Lindahl.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>