Att förbättra vårt välbefinnande börjar med att vara utvilad
Hem NYHETERFORSKNING Att förbättra vårt välbefinnande börjar man med att vara utvilad

Att förbättra vårt välbefinnande börjar man med att vara utvilad

Publicerat av: Redaktionen

Det här är anledningen till att en god natts sömn är viktig, enligt experten

 Att varva ner på kvällen kan vara svårt för många.

I särskilt stressiga och hektiska perioder kan sömnen bli lidande, och sanningen är att sömnen påverkar oss mer än vad vi ofta vågar erkänna för oss själva, där statistik från Folkhälsomyndigheten visar att nästan 40 procent svenskar har problem med sömnen. Men vad beror det egentligen på? Sömnexperten Torbjörn Åkerstedt och VELUX Market Director Per Mi- kael Åkesson utforskar varför sömn är så viktigt och vilka faktorer som ger oss en god natts sömn.

Att förbättra vårt välbefinnande börjar med att vara utvilad

Varför goda sömnvanor är viktigt

Under en god natts sömn jobbar hjärnan för fullt med att hjälpa oss med återhämtning, minnen, känslor och påfyllnad av energi. De som sover lite eller oregelbundet kan drabbas av både kortsiktiga och lång- siktiga konsekvenser – och det är inte ovanligt. Att sova för lite under en kortare period påverkar minne, emotionell balans och funktionsförmåga under nästkommande dagar. Det bidrar också till sämre åter- hämtning eftersom syftet med sömn är att “skölja ur” hjärnan efter dagens arbete, tankar och känslor, menar sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt vid Karolinska Institutet.

Långa perioder med dålig sömn, natt efter natt, kan leda till utbrändhet, ytterligare insomningssvårig- heter och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Lyckligtvis säger kroppen ifrån och skickar ut motreaktioner för att få oss att förstå att vi behöver sova, berättar Torbjörn vidare.

Svenskarna sover sämre under höst- och vintertid

Forskning  visar att det även finns tydliga kopplingar mellan årstider och sömnkvalitet. Sömnexperten Torbjörn Åkerstedt menar att människor i Sverige sover sämre under de mörkare årstiderna. Därför är det viktigt att ta tillvara på dagsljuset under den ljusa delen på dygnet, eftersom det har visat sig öka produktiviteten, sätta igång kreativiteten och förbättra humöret.

Människor är skapta för att vara aktiva i naturligt ljus. Otillräcklig exponering för dagsljus kan leda till en ökad trötthet. I vissa fall finns till och med en förhöjd risk för depression under mörka månader. Vår hjärna svarar även på dagsljusbrist genom att släppa ut mer av det nedtryckande hormonet melatonin, vilket gör oss tröttare. Vår hjärna är väldigt ljuskänslig och blir piggare när vi får tillräckligt med dagsljus

  • vilket även påverkar ämnesomsättningen på ett positivt sätt. Torbjörn menar att dagsljus på morgo- nen är viktigast, då hjärnan tar åt sig dagsljuset bäst och förhindrar att dygnsrytmen glider i väg.

Fördelarna med dagsljus står i direkt relation till vårt välbefinnande och kan dessutom förbättra vår sömn. Att designa våra hem för att få tillgång till naturligt ljus är ett sätt att skapa utrymmen där vi ut- vecklas, trivs och som i slutändan har positiva effekter för vårt mående.

Under de varma sommarmånaderna blir vikten av ventilering i hemmet desto viktigare för sömnkvali- teten. Genom att släppa in friskluft i hemmet, till exempel genom att vädra och svalka, framför allt i sov- rummet, så kommer sömnen bara att gynnas – goda sömnförhållanden kan nämligen förbättra din hälsa och prestation med 50 procent.

Det Torbjörn berättar är väldigt viktigt. Vi som bor i Norden där årstiderna skiftar kraftigt kan bli li- dande när vi inte får tillräckligt mycket dagsljus, vilket gör att det är så viktigt att faktiskt ta vara på dags- ljuset. Eftersom vi dessutom spenderar mer och mer tid inomhus, blir det desto viktigare med bra till- gång till naturligt ljus, frisk luft och överlag ett bra inomhusklimat i våra hemmamiljöer, framför allt i sovrummet, säger Per Mikael Åkesson, Market Director på VELUX.

Allt fler börjar överväga betydelsen av naturligt ljus i sina hem och investerar tid, energi och pengar för att skapa utrymmen som tillgodoser deras behov. Innovativa hemmalösningar kan förändra din bild av ett utrymme. Takfönster, modulfönster, dekorativa persienner, solskyddsprodukter, och rulljalusier kan alla säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat lämpat för jobb, lärande, lek och avkoppling.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>