Avtalsförhandlingarna går in i en ny fas
Hem HÄLSA Avtalsförhandlingarna går in i en ny fas

Avtalsförhandlingarna går in i en ny fas

Publicerat av: Redaktionen

I fredags gick kollektivavtalet ut för landstings anställda läkare, den så kallade huvudöverenskommelsen.

Heidi StensmyrenAvtalsförhandlingarna går nu in i en ny fas och våren 2017 innebär ett fortsatt intensivt arbete.

Avtalet, som tecknas mellan Läkarförbundet och SKL, reglerar löner och övriga anställningsvillkor för läkare som arbetar inom landsting och regioner. Då ingen ny överenskommelse ännu är nådd har vi förlängt det gamla avtalet och kommer löpande, veckovis, ta ställning till en fortsättning.

Förhandlingarna pågår fram till dess att parterna förhoppningsvis kommer överens om ett nytt avtal och först då är det färdigförhandlat.

En av stötestenarna i årets avtalsrörelse handlar om lönemodellen. Vi har i två år testat så kallat sifferlösa år, utan centralt angivet löneutrymme. Det har på många håll inte fungerat tillräckligt bra.

Avtal där partsförhållandet är ojämnt lokalt kräver ett hänsynstagande som vi anser att motparten på flera håll inte har levt upp till under de senaste två åren. Utfallet har varit för dåligt och de lokala förhandlingarna har inte fungerat tillräckligt bra.

Läkarförbundet håller sig därför till den modell, som vi i regel har haft, med centralt angiven nivå för löneökningarna.

Parterna har inväntat Industriavtalet och därmed det så kallade märket som utgör ett riktmärke för löneökningen inom övriga delar av arbetsmarknaden. ”Märket” sattes i fredags då industrin slöt ett avtal om 6,5 procent på tre år. Förutom att utrymmet för de lokala löneöversynsförhandlingarna ska vara garanterat och i nivå med den konkurrensutsatta sektorn handlar avtalsrörelsen om läkarnas arbetsvillkor och därmed våra förutsättningar att erbjuda patienter en god vård.

Våra medlemmar vittnar om ett högre arbetstempo, svårare bemanningssituation och allt tyngre jourpass. Som medicinskt ansvariga har läkare en utsatt position med stort ansvar och många gånger för liten möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Detta leder till en allt mer pressad arbetsmiljö där både risken för misstag och risken för ohälsa ökar. Och vi har sett en oroväckande ökning i antalet långtidssjukskrivningar.

Ett hållbart arbetsliv är avgörande för att fler läkare ska kunna arbeta längre och undvika sjukskrivningar. Arbetsvillkoren behöver vara flexibla och anpassas efter vars och ens individuella förutsättningar.

Det kan gälla exempelvis vid graviditet, vid föräldraskap eller för äldre läkare senare i karriären som med sin kunskap och kompetens kan motiveras att stanna längre i arbetslivet.

För att skapa en förståelse för vad arbetet som läkare innebär har vi skapat webbplatsen Trygg vård / www.tryggvard.se. Här synliggör vi våra medlemmars villkor och låter de berätta om drivet, vardagen, ansvaret och medaljens baksida.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>