Hem NYHETER Banbrytare tog priset på Vitalis 2020

Banbrytare tog priset på Vitalis 2020

Publicerat av: Redaktionen

Två banbrytande mobila lösningar, med påtagliga hälsovinster som gemensam nämnare, belönades vid invigningen av Vitalis på tisdagen.

Banbrytare tog priset på Vitalis 2020 3Vitalis-stipendiet 2020 gick till Måns Lööf från Region Gävleborg som utvecklat en app som effektiviserat den psykiatriska vården. eHealth Award 2020, som Vitalis, Cerner, Healthtech Nordic och Sahlgrenska Science Park står bakom, gick till scale up-företaget SidekickHealth för ett mobilt livsstilsspel som just nu gör succé världen över.

Det var ett annorlunda Vitalis som öppnade 25 augusti på Svenska Mässan i Göteborg. Nordens största eHälsomöte är i år ett tvådagars digitalt event, utan fysisk mässa men med inbjudna gäster och ett gediget konferensprogram.

Allt går att ta del av via hemsidan vitalis.nu, som också visar livesändningar från TV-studion på Vitalis. Samtalsledaren Johan Wester tar emot gäster från politiken, myndigheter, industrin och den kliniska verkligheten.

Två prestigefyllda prisutdelningar, Vitalis stipendium och eHealth Award, stod i centrum på Vitalis första dag.

Stipendiet gick till Måns Lööf, sjuksköterska och digital vårdutvecklare på Region Gävleborg, som utvecklat kommunikationsverktyget Hipr. Det används idag inom såväl BUP som regionens vuxenpsykiatriska mottagningar.

– Det har varit en fantastisk men också väldigt tuff resa, att ta idén från golvet och lyckas få in den i den dagliga verksamheten. Att nu vinna Vitalis-stipendiet på toppen av det är en härlig bekräftelse, säger han.

Hipr bygger på en app, som används av patienterna varje dag. Där registreras att hen tagit sin medicin samt puls och blodtryck. Patienten kan också beskriva effekten av medicinen och eventuella biverkningar.

På mottagningen registrerar en sjuksköterska patientens upplevelser och kan kommunicera kring behandlingen via ett säkert meddelarförfarande.

Effektiviteten har ökat påtagligt sedan appen togs i bruk för två år sedan: personalen uppger att de kan ta hand om upp till 90 procent fler patienter per dag – dessutom med ökad vårdkvalitet.

– Vi har väldigt många patienter som klarar av att använda de digitala hjälpmedlen. Det frigör tid och gör att vi kan lägga mer energi på den grupp av patienter som behöver mer vård, säger Måns.

– Det är för mig den största vinsten: att få tid till att hjälpa dessa patienter.

Stipendiesumman, 50 000 kr, vill han använda för att vidareutveckla appen.

– Jag vill göra den ännu bättre. Självklart hoppas jag också att fler regioner vill koppla på det här arbetssättet. Jag vet att det finns andra regioner som är klara att köra igång.

I stipendiejuryns motivering sägs bl a:
Ett fantastiskt exempel på verksamhetsdriven utveckling som lägger kraft och initiativ i patientens händer…Hipr har stor potential inom en rad diagnosområden…För en innovation som gett ökad vårdkvalitet, effektivitet, patientdelaktighet och tilltro till behandling.

Årets eHealth Award tilldelades scale up-företaget SidekickHealth, som tagit fram en interaktiv mobillösning för sundare livsvanor.

Utåt sett är det ett spel, men det kan leda till beteendeförändringar som att öka motionen, äta bättre, hålla vikten och fimpa.

Det kan i sin tur medverka till att förebygga en rad livsstilssjukdomar, rökning, diabetes och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Företaget startade 2014 som inkubator i Göteborg, där det har sin bas. Sedan dess har det expanderat snabbt, inte minst på den amerikanska marknaden.

– Vi har idag ett 30-tal anställda i Norden och USA, men vi behöver fördubbla vår storlek så snart som möjligt, säger Saemundor “Sam” Oddsson, medicinskt ansvarig och en av grundarna till företaget.

Sam kommer från Island, där Sidekick har ett kontor, och jobbade som läkare vid kardiologen på Sahlgrenska när han och en läkarkollega kom på idén.

– Det är oerhört svårt att påverka beteendemönster. En ohälsosam livsstil har en negativ påverkan på de flesta kroniska tillstånd. Vi ville försöka ändra våra patienters beteende med hjälp av positiv psykologi, berättar han.

– Vi insåg att via smartphones kan vi påverka patienterna dygnet runt. Men vi behövde klinisk evidens och tog hjälp av forskare inom beteendevetenskap och fick enastående support från Sahlgrenska Science Park under vår resa.

När spelet väl lanserades lät resultaten inte vänta på sig.

– Som läkare är det fantastiskt att se att ett mobilt spel, som får människor att ändra sin livsstil, kan ge lika bra effekt som läkemedel och behandlingar.

Sam Oddsson var berörd när han tog emot eHealth Award på Vitalis-scenen.

– Vi värdesätter verkligen den här utmärkelsen, det är jättestort för hela vårt team. Vi är ju en grupp människor som har en stark tro på att man kan använda digitala metoder för att förbättra hälsan.

I sin motivering underströk eHealth Award-juryn just den betydelsen:
The winners of the 2020 eHealth Award have risen above the competition by successfully addressing the challenging area of effecting behavioural changes in a playful, engaging and very real way…It has a huge potential for enhancing treatment compliance, nudging healthy behaviours and promoting preventive lifestyles for all.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>