”Bara fantasin sätter gränserna för vad vi kan göra för familjer i vår närhet som drabbats av barncancer”
Hem NyheterCancervård ”Bara fantasin sätter gränserna för vad vi kan göra för familjer i vår närhet som drabbats av barncancer”

”Bara fantasin sätter gränserna för vad vi kan göra för familjer i vår närhet som drabbats av barncancer”

Publicerat av: Redaktionen

För ICA-handlaren Joakim Larsson, ICA Nära Åkanten i Alingsås, var det en självklarhet att stötta AjaBajaCancer när han fick höra om föreningens arbete med att underlätta vardagen för familjer med barn som drabbats av cancer.

”Bara fantasin sätter gränserna för vad vi kan göra för familjer i vår närhet som drabbats av barncancer”

– Självklart betyder detta projekt lite extra för mig eftersom jag på nära håll har sett hur cancern påverkat min systers familjs vardag när deras son 1 år gammal drabbades. Omgivningens stöd kan göra skillnad oavsett om det handlar om att andra hör av sig eller ger praktisk hjälp. Jag kände att om det finns familjer i min butiks närhet ville jag göra något för dem. Jag som handlare kan göra ganska mycket, det kan vara stort och smått. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna för vad vi kan göra. Många gånger kan det vara att hålla kontakten och visa familjen att de inte är ensamma som betyder mest, berättar Joakim.

Genom AjaBajaCancer fick Joakim kontakt med 4 åriga Gustavs familj i april 2020. Gustav fick diagnosen leukemi hösten 2019. En diagnos som påverkade hela familjen på många olika sätt. Gustavs äldre syskon fick en minskad närvaro till sina föräldrar som behövde vara på sjukhuset med Gustav, många av syskonens aktiviteter blev inställda med kort varsel och det var väldigt noga vilka barnen kunde träffa och när de kunde vara i skolan. Även föräldrarna har påverkats när inte båda har kunnat jobba som tidigare och framförallt den ständiga oron över hur det kommer gå för Gustav och vad som händer efter behandlingen har påverkat dem.

För ungefär ett år sedan drabbades Gustav dessutom som första barn med cancer av Covid-19. En kort tid innan Gustav fick Covid-19 hade familjen fått kontakt med Joakim men inte hunnit träffas. För att underlätta för familjen åkte Joakim hem till dem en varm dag med glass och tillbehör vilket var mycket uppskattat även om de då inte kunde träffas fysiskt.

Det var först ett år senare som Gustav och Joakim äntligen kunde träffas för första gången när familjen fick en matkasse för en veckas middagar, leksakstidning och de fikade i solen tillsammans utanför butiken. Även om det var första gången som Joakim och Gustavs familj träffades nu så har de hela tiden haft kontinuerlig kontakt genom framförallt sms med Gustavs pappa Daniel och genom att Joakim följt Gustavs resa på Instagram.

– Mötet med Gustav, hans pappa och syster var väldigt fint. Först var Gustav lite blyg men sedan när vi åt glass tillsammans och Gustav visade sin tidning för mig släppte det lite. Vi kommer att fortsätta träffas och höras regelbundet vilket är betydelsefullt för mig. Att få följa deras resa ger mig perspektiv som jag tar med mig i mitt liv tillsammans med min familj, berättar Joakim.

Joakim rekommenderar andra handlare att vara med i projektet ICAre AjaBajaCancer. Det är fint att oavsett vart familjen bor borde det finnas en ICA-butik eftersom vi finns i stort sett i hela Sverige.

– Bara att visa att man finns där som en medmänniska betyder väldigt mycket och det ger även så mycket tillbaka till mig med den relation som vi skapat, berättar Joakim.

Vilket även Gustavs pappa Daniel intygar efter detta år som han haft kontinuerlig kontakt med Joakim.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>