Barnfetma i fokus på toppmötet Uppsala Health Summit
Hem HÄLSA Barnfetma i fokus på toppmötet Uppsala Health Summit

Barnfetma i fokus på toppmötet Uppsala Health Summit

Publicerat av: Redaktionen

Antalet överviktiga och feta vuxna och barn i världen har på några få decennier nått alarmerande nivåer, inte minst i låginkomstländer.

Under toppmötet Uppsala Health Summit, som i år äger rum i samband med World Obesity Day 11-12 oktober, samlas internationell expertis på barnfetma för att tillsammans med näringsliv, beslutsfattare och civilsamhälle diskutera motåtgärder.

WHO har i en färsk rapport konstaterat att det görs för lite för att stoppa den fetmaepidemi vi ser breda ut sig i världen och som riskerar att motverka många av de framsteg som bidragit till bättre hälsa globalt. Långsiktiga hälsoproblem relaterade till fetma grundläggs tidigt och förekomsten av bland annat typ-2-diabetes ökar bland barn. Rapportens rekommendationer utgör en startpunkt för toppmötet i Uppsala.

Barnfetma i fokus på toppmötet Uppsala Health Summit 2

– Detta är ett angeläget område och vi vill göra en insats genom att samla viktiga aktörer till en konkret diskussion om vad vi kan göra för att förhindra denna utveckling. Barnfetma skapar hälsoproblem för nästa generation vuxna och leder till både mänskligt lidande och samhällskostnader, säger Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet och ordförande i Uppsala Health Summits styrgrupp.

2014 var 41 miljoner av världens barn under fem år feta eller överviktiga. I medel- och låginkomstländer, där nu det största antalet feta eller överviktiga barn i världen återfinns, handlar det om en fördubbling under samma period. WHO pekar på att många barn växer upp i miljöer med bristande tillgång på nyttig mat, aggressiv marknadsföring av kaloririk dålig mat och mindre fysisk aktivitet.

Folkhäls-, sjukvårds-, och idrottminister Gabriel Wikström talar under mötet, en annan huvudtalare är Boyd Swinburn, forskare i global hälsa vid University of Auckland, co-chair för The Lancet Commission on Obesity och Director för WHO:s Collaborating Centre for Obesity Prevention. Han kommer bl.a. att beskriva bakgrunden till den utveckling vi ser idag med accelererande barnfetma.
Mr Alejandro Calvillo, generaldirektör för den mexikanska konsumenträttighetsorganisationen El Poder del Consumidor, presenterar lärdomar från den kampanj man drivit för att införa sockerskatt på läsk i Mexiko. Skatten infördes 2014, trots stort motstånd från bl.a. dryckesindustrin.

– Genom att samla aktörer från olika regioner i världen och genom att visa exempel på åtgärder, vill vi inspirera till genomgripande samarbeten mellan olika delar av samhället. Målet är att barn ska kunna växa upp utan den övervikt och fetma som riskerar att ge dem livslånga hälsoproblem, säger Rikard Landberg, ordförande i programkommittén för Uppsala Health Summit.

Under toppmötet kommer olika seminariegrupper att fördjupa diskussionen inom en rad områden: 

* Verktyg för förändring (t ex skatter)

* Effekter av globalisering av livsmedelskedjan och industrin

* Stöd till beteendeförändring

* Ansvar och etik

* Migration och dietförändringar

* Innovationer kring hälsosam mat

Läs till WHO-rapport om fetma.

Läs mer om konferensprogrammet och Uppsala Health Summit.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>