Behovet avgör valet av kontakt med vården
Hem NYHETERIT-LÖSNING Behovet avgör valet av kontakt med vården

Behovet avgör valet av kontakt med vården

Publicerat av: Redaktionen

För att digitala vårdtjänster ska kunna erbjudas inom hela vården räcker det inte med visioner.

Sättet att ersätta nya mötesformer måste vara genomtänkta och likvärdiga för offentlig och privat Behovet avgör valet av kontakt med vården 2vård med vårdavtal. Politiker måste vara tydligare med hur vården ska balansera mellan vård till de patienter som har stora behov och hög tillgänglighet för alla. Detta konstaterar Svenska Läkaresällskapet i en replik på en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter den 3 mars.

De politiska besluten innebär en prioritering som begränsar primärvårdens omfattning.

– För bästa kostnadseffektivitet och patientnytta behövs nu av politiker och beslutsfattare en vilja till ändrat arbetssätt och ledarskap i vården men av patientsäkerhetsskäl behövs också uppföljande forskning inklusive hälsoekonomisk analys, säger Stefan Lindgren, Svenska Läkaresällskapets ordförande.

Utnyttjas en lucka i ersättningssystemen för att få hög ersättning för enkla fall och går det verkligen att skriva recept på läkemedel, bedöma infektioner och skriva intyg när man ser varandra på bildskärm? Debatten om digital vård borde egentligen handla om ersättningssystemens utformning. Samma politiker som har beslutat hur mycket vårdcentralerna får kosta har beslutat att ersättningen i de flesta fall är fast och beror på hur många individer vårdcentralen har ansvar för. Fler läkarbesök, vare sig de är fysiska, per telefon eller video, ger då ingen eller bara marginellt högre ersättning.

För akuta behov av vård utanför det egna landstinget finns överenskommelser mellan landsting, säger Mikael Hoffmann, ordförande i Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor. Det landsting som ger vården fakturerar patientens hemlandsting kostnaden för sådan vård enligt särskild överenskommelse. Det vi vänder oss emot är utvecklingen som lett till att vård via nätläkarbolag inom landsting hanteras som akut utomlänsvård även i de fall patienten befinner sig i det egna landstinget.

Telemedicin är dock värdefullt som en del i en vårdkedja, men kan i de flesta fall inte ersätta en inledande patient-läkarkontakt med fysisk undersökning.

Det vården behöver nu när digitala vårdtjänster blir tillgängliga även inom landstingen är beslut från våra politiker som inte går på tvärs med varandra, säger Göran Petersson, ordförande i SLS kommitté för ehälsa. Det håller inte att som idag med ena handen begränsa tillgänglighet till vanliga vårdcentraler för att prioritera de med störst medicinska behov – kroniskt sjuka, för att med andra handen prioritera resurser för akut tillgänglighet för alla som önskar det via digitala vårdtjänster. Det är inte så vi ska utveckla ehälsa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>