Hem NYHETER Betaniastiftelsen firar 120 års erfarenhet av vård och omsorg!

Betaniastiftelsen firar 120 års erfarenhet av vård och omsorg!

Publicerat av: Redaktionen

I 120 år har Betaniastiftelsen verkat för jämlik vård och omsorg över landet, vård som alltid utgår från en helhetssyn på människan och som är oberoende av bakgrund, trosuppfattning, ålder och bostadsort.

Betaniastiftelsen firar 120 års erfarenhet av vård och omsorg! 2

Betaniasystrar utbildade på Betaniastiftelsens sjuksköterskeskola. Foto: Arkiv

I år firar Betaniastiftelsen 120 år.

Betaniastiftelsen grundades år 1900 på initiativ av Anna Caiser, operationssköterska på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Anna Caiser övertalade pastorer att bilda en diakonissförening och att anställa sjuksköterskor till behövande människors hjälp. 1896 påbörjades en process inom metodistkyrkan i Göteborg som år 1900 ledde till bildandet av Betaniastiftelsen.

Under 1900-talet drev stiftelsen egna vårdhem, sjuksköterskeskola och äldreboenden. Idag strävar vi fortfarande efter jämlikhet i vård och omsorg – men i nya former.

– Jag tror Anna Caiser skulle säga så här: Vi måste fortsätta arbeta och tro på det vi gör! Absolut inte fastna i det som är populistiskt och trendigt, utan utgå från verkligheten och vad människor behöver, säger Ulla Burman, tf direktor, om Betaniastiftelsens grundare.

För att uppmärksamma Betaniastiftelsens 120-års jubileum har vi tagit fram filmen ”Betaniastiftelsens roll i samhället – då, nu och i framtiden”, filmen består av en tillbakablick, samt röster från styrelse, medarbetare och våra samarbetspartners om vilken roll Betaniastiftelsen har haft, har idag och kan ha i framtiden. Filmen har tagits fram i samarbete med Röda Korsets folkhögskola, genom filmaren Stefan Granlund. Se filmen här!

120-årsjubileet uppmärksammas på fler sätt!

  • Vi satsar på jämlik tillgång till närståendestöd. Häftet ”Till dig som är närstående” översätts till 16 språk. Informationshäftet beskriver vad som händer i kroppen under livets sista tid samt vilket stöd man har rätt att få som närstående. Syftet är att tillgängliggöra materialet och möta personer med annat modersmål än svenska. Häftet översätts till: engelska, finska, norska, danska, isländska, arabiska, farsi, dari, somaliska, tyska, spanska, franska, samiska, jiddisch, meänkieli och romska. Läs mer här!
  • Vi utvecklar en ny utbildningsmodell för god palliativ vård. Under 2019-2020 utvecklar Betaniastiftelsen, i nära samverkan med Bräcke diakoni, utbildningsmodellen Palliation ABC-certifiering för enheter inom vård och omsorg som vill kvalitetssäkra den allmänna palliativa vården på sin enhet. Läs mer här!
  • Vi satsar på digitalt lärande. Redan förra året påbörjade vi en övergång till digitalt lärande. Vi utvecklar en ny lärplattform som ska möta utbildningsbehov inom palliativ vård och existentiellt stöd i vård och omsorg.
  • Vi tar initiativ till forskning om betydelsen av digital kulturtillgång för livskvalitet i vården. I ett nytt samarbete mellan Betaniastiftelsen, Studio Acusticum och Göteborgs universitet ska operaföreställningar från The Metropolitan Opera (Met) göras tillgängliga för patienter och närstående i hemsjukvård. Samtidigt undersöks betydelsen av digital kulturtillgång för välbefinnande och existentiell hälsa hos patienter inom palliativ hemsjukvård. Läs mer här!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>