Hem TEKNIK Bli fri från fobi med Virtual Reality

Bli fri från fobi med Virtual Reality

Publicerat av: Redaktionen

Visste du att Virtual Reality kan användas i behandling av olika psykiska störningar och problem?

Bli fri från fobi med Virtual Reality 2

Familjeterapeuterna Syd i Malmö använder sig av Virtual Reality som en del av KBT-behandling.

Therése Burman, leg. psykolog och terapeut på Familjeterapeuterna Syd i Malmö har nu börjat ta hjälp av VR i sin behandling av patienter med olika slags fobier, ångest  samt beroendeproblematik.

– Man ser i forskning goda effekter av exponeringsarbete i VR som en del av en KBT och det är dessutom kul att få var kreativ i sitt arbete, säger Therése Burman.

Virtual Reality är en datorteknik som simulerar verkliga eller påhittade miljöer som du tas till med hjälp av ett par VR-glasögon. I och med att kroppen kan interagera med den virtuella modellen där framförallt syn,  men även hörsel och i vissa fall känsel och doft aktiveras, blir upplevelsen närmast autentisk.

Forskning inom Virtual Reality har bedrivits sedan 90-talet och har på senare år börjat användas mer och mer inom vården. Familjeterapeuterna Syd, med bas i Malmö, har använt tekniken sedan senhösten 2019. Leg. psykolog Therése Burman är entusiastisk över att kunna använda tekniken i terapirummet. Senast använde hon VR-tekniken med en patient med kräkfobi, så kallad emetofobi.

– Vi genomför en stegvis exponering i olika miljöer som inkluderar kräk, såsom en toalett där en person står och kräks. Patienten får stegvis närma sig och stanna kvar i miljön och samtidigt hantera en eventuell ångeststegring. Man kan även lägga på stegrande hjärtljud för mer effekt och det är möjligt att köpa till doftessenser. Det är kul när man får vara kreativ i sitt arbete.

Therése Burman ser det som positivt att kunna skapa miljöer som är svåra att direkt finna i verkligheten. Familjeterapeuterna Syd abonnerar på ett program för bland annat olika typer av fobier, terapeutisk avkoppling och beroendeproblematik.

– Jag är även nyfiken på ett program för problem med hetsätning samt skev kroppsuppfattning, säger Therése Burman.

Finns det några nackdelar med tekniken?

– Man kan bli åksjuk, men det ska fungera bra att ta åksjuketabletter. Faktum är att man i studier sett att åksjuketabletterna gör att generaliseringseffekten av resultatet av exponeringen kan öka.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>