Brighter och Telia sluter avtal om abonnemangstjänster för diabeteslösningen Actiste
Hem Nyheter Brighter och Telia sluter avtal om abonnemangstjänster för diabeteslösningen Actiste

Brighter och Telia sluter avtal om abonnemangstjänster för diabeteslösningen Actiste

Publicerat av: Redaktionen

Samarbetet innebär att Brighters uppkopplade hjälpmedel för insulinbehandlade diabetiker, Actiste.

Kommer att erbjudas på den svenska marknaden genom Telias digitala Healthcare-lösning. Avtalet med Telia, liksom samarbetet med Ericsson som inleddes 2015, är viktiga milstolpar för att kunna förverkliga Brighters vision kring framtidens vård samt påbörja utformningen av en gemensam lanseringsplan för Actiste.Actiste-copy

– Vi är förstås otroligt glada över att äntligen ha ett första operatörsavtal på plats. Telia delar uppenbarligen vår vision och idé kring hur vården kommer förändras framöver. Patienter med kroniska sjukdomar, exempelvis diabetes, kommer generera data om både sin sjukdom och sin behandling vilket skapar ett stort värde för både patienter och vården, men också forskning, samhälle och läkemedelsindustrin, säger Truls Sjöstedt, grundare och vd på Brighter.

Med Actiste mäter patienter sin blodsockernivå och kan även injicera insulin vid behov. Alla värden loggas automatiskt och skickas via den inbyggda uppkopplingen till patientens konto på nätet där informationen kan delas över Telias plattform med behandlande läkare och vårdcentral som kan följa upp och hjälpa patienten med syfte att förenkla och förbättra behandling.

– Telia har under många år drivit på digitaliseringen i samhället. Vi vill arbeta för att skapa närhet till vård och omsorg med hjälp av teknik. Att kunna skapa mer omsorg för mindre pengar och öka livsglädjen för alla dem med kroniska sjukdomar. Det här samarbetet är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Niklas Sundler, chef för Telias Healthcare-satsning.

Brighter kommer nu fortsätta sina förhandlingar med operatörer i övriga världen, i första hand Sydostasien där antalet diabetiker och behovet av bättre diabetesvård ökar snabbt.

I höstas inledde Brighter ett samarbete med Ericsson inom mobil hälsa för att förenkla uppkopplingen av sin utrustning. Genom Ericsson Device Connection Platform as a Service blir det möjligt för mobiloperatörer, som Telia, att koppla upp sina kunder mot Actiste.

– Brighters första avtal med en operatör som erbjuder Ericssons Device Connection Platform as a Service är glädjande och ett första steg i att bygga en effektivare vårdkedja på global basis som kan öka livskvaliteten för patienter och bidra till kostnadsbesparingar för vården. Detta avtal stärker vårt strategiska arbete med globala OEMs och deras lösning för uppkoppling, samt skapandet av preferens för Device Connection Platform as a Service och därigenom en ökande marknad för våra operatörsparters säger Anders Olin, Vice President, Product Area Network Applications, Business Unit IT and Cloud på Ericsson.

Marknaden för datadriven hälsa ses av många experter som världens snabbast växande. Konsultföretaget McKinsey & Company bedömer marknadens värde till mellan 600 och 800 miljarder USD (april 2015). Diabetes är en av världens mest kostsamma sjukdomar och globalt uppgår kostnaden för diabetes till över 670 miljarder USD per år. I Sverige uppskattas det finnas omkring 450 000 diabetiker (Svenska Diabetesförbundet 2016) och globalt över 400 miljoner. Fram till 2040 förväntas det totala antalet diabetiker i världen öka med över 200 miljoner (IDF 2015).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>