Hem NYHETER Bygger klinisk evidens i diabetes

Bygger klinisk evidens i diabetes

Publicerat av: Redaktionen

VibroSense rapporterar detaljerade resultat från en studie där bolagets teknologi (Multifrekvens Vibrametri) har jämförts med nervledningsundersökningar i diabetespatienter.

Bygger klinisk evidens i diabetes 3I studien, som nyligen har presenterats på diabeteskonferensen EASD, dras slutsatsen att VibroSenses teknologi kan användas som alternativ till denna ”gyllene standard” för tidig upptäckt av nervskador i typ 1 diabetes. Vidare visar studien att MultiFrekvens Vibrametri korrelerar betydligt bättre med den gyllene standarden än den spridda metoden biotheisometer.

Studien har utförts vid Skånes universitetssjukhus med Dr Eero Lindholm som prövningsansvarig och omfattade 50 diabetespatienter. Resultaten indikerar att MultiFrekvens Vibrametri överlag har en god korrelation med nervledningsundersökningar och kan användas som ett alternativ till denna ”gyllene standard” för tidig upptäckt av nervskador i diabetes av typ 1.

Det är intressant att notera att även undersökning med neurothesiometer (elektronisk ”stämgaffel”) ingick i studien. Neurothesiometer, ett jämförelsevis enkelt handhållet instrument, används idag brett vid undersökning av misstänkta nervskador. I studien hade neurothesiometer generellt klart sämre korrelation med gyllene standard än VibroSenses teknologi. Den bästa korrelationen för MultiFrekvens Vibrametri (-0,81) påvisades med en vibrationsperceptionströskel på 125 Hz mätt under stortån jämfört med nervledningsamplitud i suralisnerven (vaden). Då uppnåddes en sensitivitet på 69 procent och en specificitet på 74 procent. Det ska poängteras att i studien gjordes en så kallad monovariat analys vilket troligen medför att värdena ovan underskattar teknologins känslighet.

Vi bedömer sammantaget att det är positivt att studien ger en bekräftelse på att Multifrekvens Vibrametri är ett bättre diagnosverktyg än neurothesiometer. Därtill har Multifrekvens Vibrametri fördelar framför nervledningsundersökningar som kräver specialistkompetens och är tidskrävande och kan vara smärtsam. Det är vanskligt att jämföra resultaten ovan med andra konkurrerande teknologier för att upptäcka nervskador i diabetes (exempelvis SudoScan som mäter svettfunktion). För att dra slutsatser om vilken metod som är bäst krävs direkt jämförande studier.

VibroSense avser att fortsätta att bygga klinisk evidens inom diabetes och Dr Lindholms studie fortsätter med målet att ha undersökt 100 patienter vid årsskiftet. Bolaget uppger att nästa delmål är att visa att MultiFrekvens Vibrametri är en bättre och känsligare metod än nuvarande ”Gold Standard”. Vid sidan av klinisk evidens är potentiella samarbeten med ledande opinionsbildare på området och större distributörer viktiga pusselbitar som bör falla på plats för att lägga grunden för en framgångsrik bearbetning av diabetesmarknaden.

VibroSense har också meddelat att det kommer ske ett skifte på Vd-posten då Hans Wallin tillträder senast den 1 januari 2020. Hans Wallin kommer närmast från en roll som General Manager för Global Bone Cement på medicinteknikjätten Zimmer Biomet. Nuvarande Vd Toni Speidel, tillika huvudägare, kommer att ta en ny operativ roll i företaget inom Supply, Logistik, Support och kvalitetscertifiering. Att organisationen förstärks förbättrar förutsättningarna att bolaget kan nå sitt mål att lansera VibroSense Meter II på marknader i Nordvästra Europa inom områdena diabetes, onkologi och företagshälsovård.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>