Camanio Care har fått order från Hörby Kommun på omsorgsroboten Giraff
Hem NYHETER Camanio Care har fått order från Hörby Kommun på omsorgsroboten Giraff

Camanio Care har fått order från Hörby Kommun på omsorgsroboten Giraff

Publicerat av: Redaktionen

Hörby kommun satsar på e-hälsa för att med hjälp av modern teknik förbättra kvalitén i vården och omsorgen.

Camanio har i samband med denna satsning fått en order från Hörby kommun som innefattar två omsorgsrobotar för digital tillsyn, Giraff. Hörby Kommun blir därmed den första svenska kommunen att investera i Giraff som Camanio Care förvärvade i april 2017.

Giraff är ett robotiserat kommunikationssystem som möjliggör virtuella besök, både för tillsyn och för socialt umgänge på distans, hos framförallt äldre och personer med funktionsnedsättning. Via tillsynsroboten Giraff kan hemtjänst, sjukvårdspersonal och anhöriga ha direktkontakt med robotens innehavare genom att manövrera runt roboten i rummet och prata genom en bildskärm.

Lösningen består av en höj- och sänkbar videoskärm på en lång och smal hals och längst ned är den utrustad med en liten dator.

Camanio Care har fått order från Hörby Kommun på omsorgsroboten Giraff 2Roboten kör på fjädrande hjul, kan ta sig över mattor och trösklar, och klarar besök både i dagsljus och på natten.

–        Vi i Hörby satsar på ny teknik för att säkerställa att våra medborgare får en ökad trygghet, självständighet och delaktighet i sin omsorg. Vi satsar nu på ett samarbete med Camanio Care där vi är den första kommunen i landet att erbjuda Giraff som ett komplement till hembesök för den som vill bo kvar hemma trots behov av regelbunden tillsyn, säger Eva Klang Vänerklint, Socialchef Hörby Kommun.

–        Giraff tillför en trygghet i vardagen samtidigt som kommunikation och relation med anhöriga stärks. Släktingar som bor långt bort kan lättare hålla kontakten med den anhöriga och ta exempelvis en lunch på distans eller hälsa på i hemmet på ett väldigt närvarande sätt. Hemtjänsten eller vårdpersonal får i sin tur en virtuell tillsyn på distans, vilket kan medföra stora kostnadsbesparingar och mindre besvär för vårdtagaren, säger Catharina Borgenstierna, vd Camanio Care.

Ordern som även innefattar andra produkter från Camanio care är värd ca 200 tkr och är starten för ett nära samarbete med Hörby kommun.

–        Det ska bli väldigt spännande att testa roboten i Hörby. Vi har många äldre som bor ute på landet som känner sig isolerade ibland, de kan få en klart bättre och tryggare vardag, säger Eva Klang Vänerklint, Socialchef Hörby Kommun.

Flera andra kommuner överväger nu också att införa av Giraff på grund av det stora värdet man ser för kommunens verksamhet. Inom omsorgsrobotik finns det också stora utvecklingsmöjligheter, Giraff är bl.a. den bärande plattformen i ett omfattande EU-projekt, MoveCare, som syftar till att utveckla framtidens AI-lösningar inom vård- och omsorg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>