Care to Translate lanserar digital vårdtolk för att bryta språkbarriärer globalt
Hem NYHETER Care to Translate lanserar digital vårdtolk för att bryta språkbarriärer globalt

Care to Translate lanserar digital vårdtolk för att bryta språkbarriärer globalt

Publicerat av: Redaktionen

Care to Translate har inom ett år från lansering blivit ett av de mest använda översättningsverktygen inom svensk sjukvård.

Care to Translate lanserar digital vårdtolk för att bryta språkbarriärer globalt 2Bolaget har växt organiskt och har idag över 22 000 användare. Nu lanserar Care to Translate sin tjänst på den Europeiska marknaden, med målet att hjälpa vårdpersonal och patienter att kommunicera oavsett språk.

Care to Translate grundades i början av 2018 av ett team bestående av läkare och läkarstudenter som har lämnat arbete på kliniker för att helhjärtat kunna lösa kommunikationsproblemet i vården.

– Problemen med språkbarriärerna i vården är allvarliga och förbisedda. De genererar stora kostnader för vårdgivare och kan i värsta fall leda till dödsfall på grund av bristande patientsäkerhet. Dessutom bidrar bristfällig översättning till att patienter känner sig otrygga. Det vill vi ändra på, säger Linus Kullänger, VD och medgrundare.

Jämfört med andra översättningsverktyg, som till exempel Google Translate, levererar Care to Translate ett medicinskt korrekt språk och skapar på så sätt en säker kommunikation mellan vårdpersonal och patienter.

— Vad vi har sett i Sverige är att behovet och efterfrågan av korrekt översättning är enorm. Det faktum att vår tjänst under så kort tid har fått så många användare bara genom att människor har tipsat varandra om den är ett tydligt kvitto på att Care to Translate möter detta behov på ett säkert sätt. Problemet är dock inte isolerat bara till Sverige. Därför är det ett naturligt steg att släppa appen utanför landet, för att möta behovet även globalt, säger Annie Backman, COO och medgrundare.

Först på tur i Europa är de tysktalande och engelskspråkiga marknaderna.

Care to Translate kommer nu att kunna översätta vårdfraser till över 20 språk. Dessutom mer än tredubblas antalet fraser i appen, något som gör att användningsområdet ökar avsevärt.

— Vi kommer att kunna hjälpa vårdpersonal att kommunicera i hela vårdkedjan. Vår nya produkt är baserad på all den feedback vi fått från våra användare under det senaste året.Inom kort får även kliniker möjlighet att göra verktyget tillgängligt för alla sina anställda,  säger Linus Kullänger.

— I dag får en stor grupp redan utsatta patienter undermålig vård på grund av språkbarriärer. Inte sällan får till exempel barn och andra anhöriga hoppa in som tolkar. Vårt mål är att göra vården mer jämlik och säker, både i Sverige och globalt, säger Linus Kullänger.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>