Centrum för medicinsk tandvård invigt
Hem Nyheter Centrum för medicinsk tandvård invigt

Centrum för medicinsk tandvård invigt

Publicerat av: Redaktionen

Idag invigdes Folktandvårdens specialistklinik Centrum för medicinsk tandvård i Seminariet.

Centrum för medicinsk tandvård invigt 3Kliniken är en satsning på tillgänglig för vård av patienter med ett större omvårdnadsbehov och för de äldre som behöver den mobila tandvården.
Folktandvården gör en historisk utbyggnad genom att flytta Centrum för medicinsk tandvård till ett eget ombyggt våningsplan i Seminariet. För patienterna innebär det att sex nya behandlingsrum i luftiga och tillgänglighetsanpassade lokaler.
–  Väldigt mycket har hänt inom sjukhustandvården på bara några och det var hög tid att få till en ny klinik för patienter med särskilda behov, säger Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Region Uppsala.

Malena Ranch (MP), ordförande i Vårdstyrelsen, klippte bandet och framhöll den livskvalitéhöjning som klinikens alla verksamheter bidrar till med för länets invånare:

– En verksamhet att vara stolt över och trygg med. Länet växer och den generellt goda tandhälsan innebär att allt fler äldre har sina egna tänder kvar. Invånare med funktionsnedsättning kan idag leva längre med goda förutsättningar, så som tandvård här hos orofacial medicin, säger Malena Ranch.

Mobil tandvård ökar kraftigt

Folktandvården flyttade till Seminariet så sent som 2011 då flera kliniker för allmäntandvård och sjukhustandvård slogs samman. Sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt, dels beroende inflyttning i området och dels på grund av en mycket kraftig satsning på tandvård för äldre.
För tre år sedan fick Folktandvården ansvaret för den uppsökande verksamhet i Uppsala och de södra länsdelarna. Samtidigt fortsatte utvecklingen av den mobila tandvården i länet.
– Den mobila tandvården har vuxit lavinartat och då var det nödvändigt med en ordentlig bas för all utrustning som teamen tar med sig ut, säger Gunilla Swanholm.
I de nya lokalerna finns ett väl tilltaget packningsrum med utrymme för utökning.

Uppsala först med ST-utbildning

När beslut togs att göra om sjukhustandvården till specialiteten orofacial medicin, tandvård för patienter med särskilda behov, var Uppsala först ut i Sverige med att starta ST-utbildning i ämnet. När ansökan öppnades var intresset stort, främst från externa sökanden. Tidigare cheftandläkare Pia Gabre är numer ansvarig för ST-utbildningen i orofacial medicin, både för nationella platser och för andra regioners räkning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>