Hem Evenemang CES 2021: Bosch AI-system används för att navigera minirobotar på månen

CES 2021: Bosch AI-system används för att navigera minirobotar på månen

Publicerat av: Redaktionen

Under den digitala teknikmässan CES2021, presenterar Bosch intelligenta, klimatsmarta lösningar för hälsa, hem och mobilitet.

CES 2021: Bosch AI-system används för att navigera minirobotar på månen 2

Bosch Vivalytic analysmaskin

Bland innovationerna finns bland annat AI-teknik med siktet inställt på månen, samt ett bärbart PCR-test för coronavirus – där inget labbtest eller blodprov behövs.

Just nu pågår den årliga teknikmässan CES (Consumer Entertainment Show) i Las Vegas, som i år är helt digital på grund av coronapandemin. Bosch presenterar en rad AIoT-lösningar (Artificial Intelligence + Internet of Things) som skapar förutsättningar för människan och planeten vi bor på:

”Vi kombinerar AI och connectivity för att forma AIoT, vilket hjälper oss att förbättra energieffektiviteten och bekämpa coronaviruset,” säger Michael Bolle, medlem i Boschs koncernledning. ”AIoT erbjuder en enorm potential. Vi är redan i full gång med att utnyttja potentialen och planerar att utöka våra ansträngningar i framtiden.”

AI i rymden: Bosch-teknik utforskar månen 
På förra CES-mässan 2020, premiärvisades SoundSee, ett AI-system med sensorer för den internationella rymdstationen, ISS. Den här gången har Bosch siktet inställt på månen. Som en del i NASA:s program Tipping Point kommer Bosch, tillsammans med företagen Astrobotic och WiBotic samt University of Washington, utveckla trådlösa laddningstekniker för robotar som utforskar månens yta. Forskare från Bosch arbetar med projektet i Pittsburgh och Silicon Valley, där de bidrar med sin expertis inom AI-baserad intelligent dataanalys och trådlösa mobilitetslösningar. Forskningsresultaten kommer även att bidra till den fortsatta utvecklingen av Boschs AIoT-lösningar här på jorden.

Boschs AI-snabbtest för coronavirus ger ett resultat inom 30 minuter – utan blodprov
Det just nu bästa exemplet på hur innovativ Bosch-teknik kan förbättra hälsa och välbefinnande är PCR-testet för coronavirus. En bärbar hemoglobinmätare kan upptäcka blodbrist genom att skanna ett finger och hemoglobinmätaren, som är utrustad med AI, ger ett resultat inom 30 minuter – inget labbtest eller blodprov behövs. Boschs säkerhetskameror kan också hjälpa till i kampen mot viruset. Tack vare en mjukvaruplattform från företagets startup Security and Safety Things, kan dessa kameror känna av om antalet personer i en butik uppfyller de gällande rekommendationerna för bekämpning av coronaviruset. Plattformen utsågs till vinnare av 2021 CES® Innovation Award, och blev därmed en av fyra Bosch-lösningar som premierades i år.

Klimatåtgärder som ger resultat: Organisationen Carbon Disclosure Project lägger till Bosch på sin A-lista
Boschs slogan inför årets CES – ”Sustainable #LikeABosch” – uttrycker en aspekt av företagets entreprenörsansvar. Företagets 400 anläggningar världen över, har varit klimatneutrala sedan 2020. Bosch är det första globalt verksamma industriföretaget som uppnår koldioxidneutralitet när det gäller företagets producerade energi och den energi som företaget köper in utifrån:

”Nästa steg för Bosch blir att ta itu med utsläppen i hela värdekedjan, från inköp till produktanvändning” säger Michael Bolle.

En innovation inom området är en energihanterare som Bosch erbjuder för användning i hemmet. När den kombineras med en värmepump och ett solcellssystem kan energihanteraren minska energiförbrukningen med upp till 60 procent. Bosch är också den första fordonsleverantör som ansluter sig till initiativet för vetenskapligt förankrade klimatmål (Science Based Targets) med ett ambitiöst mål: 2030 ska utsläppen av CO2 ha minskat med 15 procent. Boschs insatser inom klimatåtgärder har uppmärksammats även utanför företaget: den ideella organisationen CDP (Carbon Disclosure Project) har lagt till Bosch på sin A-lista.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>