Chalmers Ventures investerar i Navari som utvecklar framtidens cancerkirurgi
Hem NyheterCancervård Chalmers Ventures investerar i portföljbolaget Navari som utvecklar framtidens cancerkirurgi

Chalmers Ventures investerar i portföljbolaget Navari som utvecklar framtidens cancerkirurgi

Publicerat av: Redaktionen

Chalmers Ventures följdinvesterar i portföljbolaget Navari, en forskningsbaserad deeptech startup.

Navari utvecklar ett mjukvarubaserat augmented reality (AR) verktyg som ger ökad visualisering för kirurger vid borttagning av cancertumörer.

I nyemissionen på totalt 7,5 miljoner kronor deltar även Almi Invest, GU Ventures, VASA Angels samt privata investerare. Investeringen möjliggör en pre-klinisk studie samt utveckling av en fullt fungerande första version av produkten.

Säkrare canceroperationer genom augmented reality

Navari utvecklar en AR-baserad teknik som förbättrar visualiseringen under titthåls-operationer när man opererar bort cancertumörer. Genom att visa en live-streamad AR-projektion av cancertumörens exakta position så möjliggör tekniken säkrare titthålsoperationer och kirurgen kan ta bort tumören med högre precision.

– Navaris första produkt riktar sig mot specifikt mot levercancer och borttagning av cancertumörer i detta organ, säger Madeleine Gustavsson, vd på Navari. Samtidigt så är tekniken inte begränsad enbart till leverkirurgi, utan har potential till att i framtiden kunna breddas även till andra användningsområden.

Idag är begräsningen i att få en god visuell överblick under titthålsoperationer en betydande utmaning för kirurgen. Genom att underlätta visualiseringen hoppas Navari kunna bidra till att titthålsoperationer blir förstahandsvalet över öppen kirurgi. Något som både gynnar patient och sjukvård.

Navaris teknologi bygger på forskning från Sahlgrenska, där kirurger själva identifierat problematiken och letat efter en lösning. Genom ett samarbete med Chalmers har forskningen vidareutvecklats till en teknisk lösning, som vidare kommersialiserats genom Chalmers Ventures och Chalmers Entreprenörsskola.

– Investeringen möjliggör att vi kan ta ett stort kliv framåt i utvecklingen där viktiga milstolpar som exempelvis en pre-klinisk studie kan nås, fortsätter säger Madeleine Gustavsson. Målsättningen och fokus är nu att kunna utveckla en fullt fungerande första version av produkten som är redo för en klinisk studie.

Chalmers Ventures investerar i Navari som utvecklar framtidens cancerkirurgi

Teamet på Navari.

– Vi ser att Navari tillför ett stort värde på marknaden, säger Linda Hedenblom, ansvarig Business Coach på Chalmers Ventures. Patienternas risk minskar när det finns möjlighet att välja titthålsoperation framför öppen kirurgi, samt att tiden i operationssal och för eftervård minskar markant varför vårdens resurser kan användas mer effektivt.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>