Hem Nyheter ”Chefer i vård och omsorg dubbelarbetar som vaktmästare och rörmokare”

”Chefer i vård och omsorg dubbelarbetar som vaktmästare och rörmokare”

Publicerat av: Redaktionen

Chefer i vård och omsorg har i jämförelse med andra chefer väsentligt sämre förutsättningar att utöva ett gott ledarskap.

”Chefer i vård och omsorg dubbelarbetar som vaktmästare och rörmokare”

Jenny Wibacke, ordförande i LiVO

Fyra av tio har fler än 30 direktrapporterande medarbetare att jämföra med privat sektor där 45 procent har max tio.

Det är tre gånger så vanligt att chefer i vård och omsorg utför arbetsuppgifter som rimligtvis inte tillhör chefsuppdraget. Det visar en undersökning bland nära 3 000 chefer i vård- och omsorgssektorn genomförd av branschföreningen Ledarna inom Vård och Omsorg, LiVO.

– Det är tragikomiskt att ta del av 3 000 vård- och omsorgschefers svar och konstatera att de i praktiken dubbelarbetar som vaktmästare, rörmokare, tekniker och administratörer samtidigt som den verksamhet de ansvarar för har i uppdrag att vårda och rädda liv, säger Jenny Wibacke, ordförande i LiVO.

LiVOs undersökning visar tydligt att kraven och den komplexitet som ett chefsuppdrag i vård och omsorg innebär inte står i rimlig balans till de resurser cheferna har till förfogande:

  • Drygt 60 procent av cheferna i vård och omsorg utför ofta arbetsuppgifter som är orimliga och inte skulle behöva göras om verksamheten var organiserad på ett effektivare sätt. Det är tre gånger så ofta som jämfört med andra chefer.
  • Personalgrupperna är mycket stora. Drygt sex av tio chefer i vård och omsorg har fler än 20 direktrapporterande medarbetare och fyra av tio har fler än 30. I privat sektor har 45 procent av cheferna max tio medarbetare.

– Pandemin har obarmhärtigt riktat strålkastarljuset på bristerna i arbetsmiljön i vård och omsorg. Men egentligen har de funnits hela tiden och bara blivit ytterligare förstärkta och mer uppenbara under krisen. Arbetsmiljöbristerna försvinner inte för att smittan dämpas. Jag är orolig för vem som kommer att vilja och orka vara chef i vården och omsorgen när Corona är över, säger Jenny Wibacke.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>