Christina, 68, blev av med sin ångest via nätterapi
Hem Nyheter Christina, 68, blev av med sin ångest via nätterapi

Christina, 68, blev av med sin ångest via nätterapi

Publicerat av: Redaktionen

Christina hade haft problem med ångest till och från under många år.

Christina, 68, blev av med sin ångest via nätterapi 2Besvären blev så omfattande att hon använde alkohol för hantera sin situation. Trots ett misslyckat försök med traditionell terapi så gav hon inte upp, utan valde att ta hjälp via Internet – vilket skulle visa sig bli lyckat.

Christina hade under flera år haft problem med ångest och panikattacker. Det ledde till att hon fick det svårare att ta sig ut vilket gjorde henne mer isolerad och ensam. Hon sökte hjälp på plats där hon bodde men kontakten ledde aldrig till någon större förändring.

– Jag trodde att jag skulle bli sittande här i lägenheten utan att våga gå ut, det kändes riktigt otäckt. Jag var övertygad om att jag skulle behöva flytta, säger Christina.

Använde alkohol för att hantera sina problem

När problemen var som värst så insåg Christina att den snabbaste ångestdämpande hjälpen var att dricka vin. Hon förstod också att detta inte var någon långsiktig lösning men när ångesten var som jobbigast så det en enkel utväg på de problem hon upplevde.

– Jag fick en oro att jag skulle fastna i ett beroende vilket inte gjorde saken lättare. Dessutom leder drickandet till ökad ångest,säger hon.

Trots sina tankar att hon skulle behöva använda alkohol resten av livet så blev det inte så. Christina ville göra något åt sin situation och tog hjälp av psykologisk behandling via nätet – vilket ledde till en förändring av hennes situation.

Tog hjälp via nätet

Christina hade hört talas om KBT (Kognitiv beteendeterapi) och att hjälpen fanns att få via Internet. Hon kände själv att hon var nyfiken på om det kunde göra skillnad och hon ville lära sig mer och jobba aktivt med sina problem. Det fanns en viss tveksamhet men till övervägande del hade hon positiva förväntningar.

– Upplägget var som jag hade förväntat mig, enkelt ,pedagogiskt och med blandade övningar. Det har varit lätt att prata med Patrik som jag träffade, trots att det skett på distans. Vi har lärt känna varandra och jag har blivit förstådd i mina problem på denna korta tid, säger Christina.

Terapin blev en aha-upplevelse

Hjälpen hon fick har varit bra men också jobbig. Hon berättar att det är krävande att utsätta sig för sina problem men att det absolut gör skillnad. Motivationen kan svikta och ibland kanske man känner för att kasta in handduken, men med självdisciplin och stöd av en behandlare så får man resultat av sitt jobb.

Patrik Hast som via Pratamera.nu jobbat med Christina berättar:
– Christina har gjort ett otroligt bra jobb och fått väldigt fina resultat under tiden vi har haft kontakt. Hon har gått från att ha höga nivåer av ångest och undvikande till att få ned dem nästintill noll. Det gör naturligtvis en stor skillnad för hennes livskvalitet.

Christina instämmer att hon var väldigt risig och mådde väldigt dåligt när hon påbörjade behandlingen. Men att det har blivit en stor skillnad och avsevärd förändring i hennes liv.

-Det blir lite av en aha-upplevelse och eufori när man märker att behandlingen fungerar. Det ökar motivationen och gör att man blir mer positiv till det fortsatta arbetet, säger hon.

Lever ett annat liv idag

Även om inte allt är problemfritt så mår hon idag mycket bättre. Hon behöver inte fundera på om hon ska våga gå ut eller inte. Hon har fått större förståelse för hur ångesten fungerar och hur hon ska bemöta den om den kommer. Christina lever idag ett liv på hennes villkor med umgänge med vänner, aktiv inom politiken och hälsosam livsstil med yoga och vattengympa. Om man har problem så tycker hon att man ska ta hjälp istället för att vänta:

– Om man funderar på om man ska göra något för att förändra sitt liv så kan jag verkligen rekommendera hjälpen jag fått via nätet,säger hon.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>