CHU de Québec-Université Laval i Kanada har valt RayStation i kombination med Varian’s TrueBeam linacs

CHU de Québec–Université Laval (CHU) har efter en upphandling valt RayStation som dosplanerings-system för den externa strålbehandlingen i det nya, toppmoderna cancercentret i centrala Quebec.

Johan Löf, VD på RaySearch

CHU är den största universitetssjukhusgruppen i Quebec och de förser omkring 2 miljoner människor med allmänvård och specialistvård.

Det nya cancercentret kommer att ha sju Varian TrueBeam-maskiner och avancerade bildåtergivnings-system såsom CT Sim, MR Sim och PET CT. Fyra öppna valv har reserverats för stereotaktisk och adaptiv strålbehandling.

Merparten av ordern har levererats och genererade inkomst i första kvartalet 2018. Ordern var en del av pressmeddelandet den 31 mars 2018. Läs mer här.

RayStation valdes, bland annat, tack vare sin kapacitet för adaptiv omplanering och automatisering, samt för möjligheten att omfatta ytterligare behandlingsmaskiner i framtiden.

Andra avgörande faktorer var integration av dosplanering, höga beräkningshastigheter och enastående effektivitet.

Denna omfattande order inkluderar även avancerade RayStation-funktioner, såsom deformabel registrering, dose tracking, flermålsoptimering, automatiserad bröstplanering, Plan Explorer och biologisk optimering. Centret kommer att ha licenser för 85 samtidiga användare, inklusive behandlingsplanerare, sjukhusfysiker, strålningsonkologer, simuleringspersonal och administratörer. Centret förväntas behandla sina första patienter med RayStation i december 2020.

Johan Löf, VD på RaySearch säger: ”Detta mycket avancerade center är en utmärkt kund för RayStation, som stödjer de senaste teknikerna och ett brett spektrum av behandlingsmaskiner. CHU:s val belyser vikten av oberoende utvärdering och separata val av dosplaneringssystemet och maskinerna. Jag är övertygad om att detta är framtiden för strålbehandlingscenter. Detta är en stor order för RaySearch och jag ser fram emot ett framgångsrikt partnerskap.”