Coloplast beviljas patent på ”osynlig” stomipåse
Hem NYHETER Coloplast beviljas patent på ”osynlig” stomipåse

Coloplast beviljas patent på ”osynlig” stomipåse

Publicerat av: Redaktionen

Det världsledande medicintekniska företaget Coloplast, har i ett ovanligt fall beviljats patent på färgen på sin senaste stomipåse, SenSura Mio. Stomipåsen är tillverkad i en speciell grå färg som gör den nästintill osynlig under vita kläder.

Vanligtvis är det omöjligt att få patent på färger, men i ett ovanligt precedensfall har Coloplast lyckats få patent på den grå färgen då den ökar diskretionen under vita kläder och passar alla sorters hudfärger.stomipåse

– Normalt sett kan inte en färg räknas som en uppfinning då alla färger antas kunna återfinnas i naturen. Men i detta fall har vi uppfunnit en ny funktion genom att använda en färg, vi har skapat en så kallad optisk illusion. Vi har dokumenterat det faktum att färgen gör stomipåsen mer diskret och mindre synbar under tunna kläder. Det är anledningen till att vi har kunnat patentera färgen, säger Jakob Bendix, industriell designer på Coloplast.

Utöver att dölja påsen har den grå färgen på SenSura Mio som syfte att få påsen att se modern ut istället för att se ut som en traditionell sjukvårdsprodukt.
– I 40 år har stomipåsen tillverkats i färgen beige, men vi vill erbjuda en bättre lösning. Den beigea färgen gör att påsen ser ut som en traditionell protesanordning, vilket får en att tänka på sjukhus, och får användaren att framstå som en patient. Vi vill istället att man ska tänka på stomipåsen som ett modernt hjälpmedel, och användarna är gärna diskreta gällande deras stomi, förklarar Jakob.

SenSura Mio är patenterad i Kina, Europa och Ryssland. Coloplast har nu även ansökt om patent i USA. SenSura Mio vann the Danish Design Award, där juryn kallade produkten för en ”innovativ utveckling av stomipåsen”.

Förutom den speciella gråa färgen är stomipåsen också gjord i ett nytt material av riktig textil, istället för klassiska non-vowen, vilket också gör att påsen känns och ser ut mer som ett klädesplagg än som en sjukvårdsprodukt. Dessutom har påsen elastisk häfta som passar olika kroppstyper och följer kroppens rörelser, ett väsentligt förbättrat filter och en ny mjukare klick-koppling.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>