Dags för seniorvecka på alla apotek
Hem NYHETER Dags för seniorvecka på alla apotek

Dags för seniorvecka på alla apotek

Publicerat av: Redaktionen

Under seniorveckan, den 9-15 april, erbjuder Sveriges apotek alla kunder över 75 år en så kallad EES-analys av läkemedelsbehandlingen.

Dags för seniorvecka på alla apotek 2Syftet är att fler ska få förutsättningar att använda sina läkemedel på rätt sätt. Vilken nytta analyserna gör kommer utvärderas i ett forskningsprojekt.

Med hjälp av elektroniskt expertstöd (EES) får farmaceuten automatiskt signaler om höga läkemedelsdoser, olämpliga läkemedelsordinationer och riskfyllda kombinationer av läkemedel. Det här kan vara till särskilt stor nytta för dig som är äldre och använder läkemedel.

Under veckan 9-15 april, som utnämnts till seniorveckan, ska du som är över 75 få erbjudande om en EES-analys när du hämtar ut läkemedel på apotek. Du kan också själv be farmaceuten om en genomgång. För att farmaceuten ska kunna göra analysen krävs ditt samtycke.

Satsningen på seniorers läkemedel är ett gemensamt initiativ av apoteksbranschen, eHälsomyndigheten, Linnéuniversitetet, Unionen och Apotekarsocieteten. En forskare från Linnéuniversitetet kommer följa upp resultatet av seniorveckan i en vetenskaplig studie för att ta reda på vilken typ av problem kopplade till läkemedlen som är vanligast och hur läkemedelsanvändningen kan förbättras med EES som stöd.

Koll på läkemedel följer årligen hur många äldre som hämtar ut tio läkemedel eller fler, eftersom antalet samtidiga läkemedel i sig innebär en risk för krockar och biverkningar. Denna andel av befolkningen över 80 år har under många år legat stadigt kring 47 procent. Och enligt ny statistik från SKL och Socialstyrelsen har det blivit vanligare att personer över 75 år inom äldreomsorgen använder tio läkemedel eller fler. Koll på läkemedel är et samarbete mellan Apoteket och pensionärsorganisationerna PRO och SPF.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>