Jag fick häromdagen syn på statistik över hur många sjuksköterskor inom hemsjukvården i Belgien som använder Panasonics TOUGHBOOK-enheter.
Hela 9000 enheter är i skrivande stund i bruk i landet, vars befolkningsmängd påminner om den i Sverige.
Här hemma används i stället oftare vanliga konsumentprodukter inom den mobila vården. Hur lämpligt är det?
Siffran som nämns ovan är imponerande men samtidigt ingen slump utan resultatet av en rad faktorer som identifierats som absolut nödvändiga av sjukvårdssystemet och därmed avgörande vid inköp av utrustning. Inte minst slittålighet och hygien är två extremt viktiga anledningar till den belgiska sjukvårdens beslut att använda TOUGHBOOK.
Om vi kikar närmare på de belgiska hemsjuksköterskornas vardag så framgår att de gör mellan 20 till 40 patientbesök om dagen. Man gör allt från att byta bandage till att övervaka avläsningar och utföra behandlingar. Vid varje besök sätter sjuksköterskan in patientens ID-kort i smartcard-läsaren på enheten för att registrera sitt besök och som bevis för att möjliggöra statliga bidragsbetalningar. Med upp till 40 besök om dagen måste smartcard-läsaren vara mycket slittålig och kunna klara av frekvent användning. Det är det inte all utrustning som gör.
Enheter byggda för att tvättas
Inom vården har renlighet alltid varit ett nyckelbegrepp men givetvis har Covid-19 ytterligare påmint oss alla om hur pass viktigt det är med personlig hygien och god rengöring. I Sverige är det inte helt ovanligt att mobil sjukvårdspersonal använder elektronikenheter avsedd för privatbruk ute på fältet. Dessa enheter är som de flesta förstår knappast avsedda för bruk inom ett så pass specifikt område som just sjukvård, vilket ofta märks när det kommer till rengöringsmöjligheter. I kontrast till detta har våra TOUGHBOOK-enheter en så kallad IP65-klassificering mot vatten- och damm vilket innebär att de är bättre än de flesta datorer och surfplattor på att hantera regelbunden rengöring. Inom vården är det minst sagt viktigt.
Utöver hållbarhet och hygienfaktorer finns det några andra viktiga fördelar som särskiljer en tålig, anpassad enhet (som en TOUGHBOOK) gentemot vanliga konsumentenheter som vi ibland ser brukas inom vården.
Enkelt handhavande är en fördel som brukar lyftas fram av TOUGHBOOK-användare. Det kan handla om genomtänkta lösningar för att bära omkring på en enhet (exempelvis hand- och axelremslösningar) och så klart i sammanhanget självklarheter som att enheten går att använda med handskar på och inte dukar under om regnet tittar fram mellan promenaden från tjänstebilen till patientens bostad. Hit räknas också god batteritid.
Med fokus på säkerhet
Sist men inte minst är säkerhet och integritet enormt viktigt. Realtidsanslutning är en förutsättning för att löpande kunna uppdatera patientregister och att hela tiden ha all nödvändig tillgång till besöksscheman, e-postmeddelanden och andra arbetsapplikationer. Och om en enhet någonsin skulle gå förlorad eller stjälas är det otroligt viktigt att det finns säkerhetsapplikationer som gör att den kan lokaliseras eller att data i värsta fall kan raderas på distans.
Värt att påpeka är att det inte bara är sjuksköterskorna som uppskattar robusta enheter. Även för IT-administratörer är de en skänk från ovan då de eliminerar mycket av den manuella hanteringen. Dels för att enheternas tålighet gör att de rent fysiskt håller bättre och inte behöver repareras eller ersättas lika ofta som vanliga konsumentprodukter. Dels kan också uppdateringar schemaläggas och även utföras på distans och smarta hanteringsprogram på enheterna kan informera när det är dags att till exempel byta batterier. Utökad garanti och anpassad service säkerställer att om en enhet mot all förmodan går sönder så kan sjuksköterskan få en ny så snabbt som möjligt. Allt för att vårdpersonalen ska vara så pass produktiv och patientcentrerad som möjligt.
Dags att tänka om?
I Belgien värderas fördelarna TOUGHBOOK ger uppenbarligen högt när det kommer till att erbjuda högkvalitativ, säker vård på fältet. I Sverige ser vi desto oftare personal utrustade med vanliga konsumentprodukter – en lösning som i det långa loppet både kan vara såväl dyrare som sämre.
Är det dags för den svenska vården att se över sina teknikbehov för ambulerande personal?
Stefan Lindau, Nordic Country Manager på Panasonic TOUGHBOOK.