Untitled 28
Hem UNDERSÖKNING Dålig uppkoppling leder till bråkig semester

Dålig uppkoppling leder till bråkig semester

Publicerat av: Redaktionen

Psykologens tips för att undvika konflikt

Semestern är mer än bara strandliv, rosa vin och grillkvällar.

Den mest lyckliga familj kan börja tjafsa när man trängs i sommarstugan eller hemma i stan – i synnerhet om man inte kan lita på sin uppkoppling. Enligt en Sifo-undersökning är det dubbelt så vanligt med konflikter i hushållet om man inte har snabbt och stabilt bredband. Psykologens tips för att undvika bråk under ledigheten.

 – Vi lever ett alltmer digitalt liv. Ett säkert och stabilt bredband blir mer och mer en självklarhet. Inte minst har det blivit tydligt med allt hemarbete under pandemin, säger Regina Donato Dahlström, vd på GlobalConnect Sverige, som beställt undersökningen.

Att jobba hemifrån eller ha videomöte från sommarstugan samtidigt som det ösregnar. Tonåringen är sur och vill sträckkolla på Youtube och elvaåringen spelar Minecraft – då vill det till att uppkopplingen håller måttet. Om spelet laggar eller Zoom-mötet kraschar för att bredbandet inte håller, då kan känslorna svalla. Bland de som inte har fiber uppger dubbelt så många att det har uppstått konflikter i hushållet på grund av dålig uppkoppling. Undersökningen genomfördes under perioden 30 mars till 8 april 2021 och omfattade 4 206 personer. Den gjordes av Kantar-SIFO.

Graf Dalig uppkoppling tjafsigt hemma Graf Missnojda uppkoppling 002– Under semestern blir många relationer prövade. Mer tid tillbringas med varandra, något vi dessutom tvingats till sista tiden i allt större utsträckning. Ett tips är att identifiera vad som är viktigt för alla i familjen inför ledigheten och säkerställa att det finns en plan för att hantera situationer som kan utmana det. Regler och möjlighet till uppkoppling kan till exempel vara aktuellt att diskutera för både stora och små, säger Ellen Riso, legitimerad psykolog på Ahum.

Tre tips från psykologen för att undvika konflikter på semestern:
1. Identifiera vad som är viktigt – för ALLA i familjen
2. Gör en plan för att hantera situationer som kan rubba önskeläget
3. Kom överens tillsammans om regler för specifika områden

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>