Danderyds sjukhus först med det senaste hybridsystemet för skiktröntgen
Hem NYHETER Danderyds sjukhus först med det senaste hybridsystemet för skiktröntgen

Danderyds sjukhus först med det senaste hybridsystemet för skiktröntgen

Publicerat av: Redaktionen

Danderyds sjukhus är först i Sverige att driftsätta den senaste CZT SPECT/CT som kombinerar en helt ny typ av två-hövdad gammakamera och en datortomograf med bildresultat som kan leda till bättre diagnoser.

Danderyds sjukhus först med det senaste hybridsystemet för skiktröntgen 2Systemet är en kombination av två-hövdad gammakamera och datortomograf. Undersökningar som görs med hjälp av maskinen är till exempel tumör- och metastasutredningar (cancer som sprider sig i kroppen) eller helkroppsundersökningar där man får en hel anatomisk bild. Maskinen scannar skelett samt inre organ som hjärna, lungor, njurar och sköldkörtel.

På sjukhuset har redan drygt 50 patienter undersökts med hjälp av den nya maskinen.

– För patienten innebär den nya maskinen både en snabbare undersökning och ett bildresultat som kan leda till bättre diagnoser, säger Alisra Kaewdonprai som är biträdande enhetschef på Nuklearmedicinska enheten.

Fram till nu har nuklearmedicinska undersökningar utförts med en analog teknologi vilket har gjort att bildtagningen oftast gjorts i 2D. NM/CT 870 CZT är ett digitalt hybridsystem, vilket betyder att man nu kan utföra och korrelera både en anatomisk CT-bild och en fysiologisk bild i 3D i samma utrustning. Maskinens bildresultat förbättrar möjligheten att tidigare se små förändringar och lokalisera dessa säkrare i kroppen.

– Det är främst bildkvaliteten som förbättrats betydligt men vi kan även göra undersökningar som inte gick att utföra tidigare och hinna undersöka fler patienter, säger Alisra

Danderyds Sjukhus har nu det första systemet som är i klinisk drift i Sverige och ett av de första systemen i drift i Europa.

– Vi har förstått att det finns ett stort intresse från andra Nuklearmedicinska avdelningar som vill höra mer om våra erfarenheter av den nya spännande tekniken och det är vi såklart glada över att kunna dela med oss av snart, säger Anders von Heijne, överläkare på röntgenavdelningen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>