Danderyds sjukhus vinner två miljöpriser av Region Stockholm
Hem NYHETERFORSKNING Danderyds sjukhus vinner två miljöpriser av Region Stockholm 2022

Danderyds sjukhus vinner två miljöpriser av Region Stockholm 2022

Publicerat av: Redaktionen

I år kammade Danderyds sjukhus hem två miljöpriser från Region Stockholm.

Årets vinnare är Johanna Albert, överläkare anestesi och intensivvård, med återvunna skyddsförkläden, och Annika Lundgren Cronsioe, överläkare kvinnokliniken, med projektet Den gröna kvinnokliniken.

Årets miljöpris

Johanna Albert, överläkare och docent anestesi och intensivvård, vann Region Stockholms miljöpris för sin pilotstudie med cirkulär återvinning av skyddsförkläden.

Danderyds sjukhus vinner två miljöpriser av Region Stockholm

Johanna Albert, överläkare anestesi och intensivvård, och Annika Lundgren Cronsioe, överläkare kvinnokliniken, vann Region Stockholms miljöpriser.

Under coronapandemin blev det brist på skyddsutrustning och i samband med det kom idén om att återvinna plastförkläden.
– Med våra återvunna förkläden sänker vi koldioxidutsläppen drygt 80 procent. Skyddsförklädena har en ljusgrön färg och samlas i ljusgröna sopsäckar för att inte beblandas med annan typ av plast. Medarbetarengagemanget har varit stort och det har varit stor följsamhet när det gäller att samla in skyddsförkläden. Våra förkläden är användarvänliga och måste vara lätta att få på sig även i brådskande situationer, så vi har arbetat mycket med designen så att det ska passa alla medarbetare.

Cirkulär återvinning av förkläden och koldioxid

Danderyds sjukhus använder cirka 2,3 miljoner skyddsförkläden per år. Med cirkulärproducerade förkläden minskar koldioxidutsläppen alltså med drygt 80 procent. Skyddsförklädena produceras dessutom i Sverige.
– Ur beredskapssynpunkt är svensk tillverkning bra för det minskar beroendet av utländska produkter. Skyddsförklädena i det cirkulära flödet används än så länge inom ett pilotprojekt på Danderyds sjukhus. Det pågår ett arbete med att starta en lokal upphandling, så att förklädena kan börja användas över hela sjukhuset och i framtiden, förhoppningsvis, på alla sjukhus i hela landet, berättar Johanna Albert.

Årets eldsjäl

Annika Lundgren Cronsioe, överläkare på kvinnokliniken, vann priset Årets eldsjäl. Hon arbetar för en minskning av hälso- och sjukvårdens klimatpåverkan och har skapat konceptet Den gröna kvinnokliniken.
– Vården har stor klimatpåverkan. Vi har en skyldighet att informera om vad klimatförändringar innebär för hälsan. Om vi inte agerar och lyckas bromsa den negativa utvecklingen kan 50 år av medicinska forskningsframgångar vara omintetgjorda. Det kan kosta lite mer att arbeta miljövänligt initialt, men i förlängningen blir det mycket dyrare att ta konsekvenserna av att inte göra det. Vi vill arbeta smartare och vända på alla stenar. Några exempel på det pågående arbetet på kvinnokliniken är:

  • arbeta mot en minskning av engångsartiklar till förmån för flergångsartiklar eller bionedbrytbart
  • omställning till mer hälsosam och klimatsmart kost
  • minska miljö- och klimatavtryck från resor och transporter
  • samt dito från läkemedel
  • minska svinnet

– En flergångssax inom operation är gjord för att användas tusen gånger och orsakar ett kilo koldioxidutsläpp. Det ska jämföras med tusen engångssaxar i plast som ger 235 kilo koldioxidutsläpp, säger Annika Lundberg Cronsioe.

Priserna delades ut 7 juni av Region Stockholm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>