Därför drabbas du av ”fyrkantiga ögon”
Hem TEKNIK Därför drabbas du av ”fyrkantiga ögon”

Därför drabbas du av ”fyrkantiga ögon”

Publicerat av: Redaktionen

Huvudvärk, trötthet och sveda i ögonen? Den nya tekniken kan ha gett dig ”digitala ögon”.

Därför drabbas du av ”fyrkantiga ögon” 2– Jag tror inte alla är medvetna om att skärmarna är en del av problemet, säger KlarSynt-optikern Gunilla Schagerström.
Här får du koll på varningstecknen – och tips på hur du ska göra.

Mobil på bussen på morgonen, datorskärm på jobbet och så mer mobil hemma på kvällen. För många av oss är skärmarna en följeslagare under de flesta av dygnets vakna timmar. I synnerhet om jobbet kräver att vi sitter framför en skärm.
Och vår digitala livsstil märks – på våra ögon och vårt allmäntillstånd.
– Jag tror inte att så många är medvetna om att skärmarna är en del av problemet. Ofta har man inte direkt någon dålig syn, utan får andra besvär, säger Gunilla Schagerström.
Hon arbetar som optiker i KlarSynt-anslutna Optikboden på Södermalm i Stockholm.
Med snart 35 år i yrket har hon kunnat se framväxten av de nya besvär som digital teknik och skärmar skapar.

– När jag började var det inte så många som tillbringade mycket tid framför datorskärmen. Det har skett en otrolig utveckling. De sista fem åren har vi börjat anpassa såväl undersökningar som lösningar med tanke på alla smartphones och läsplattor, säger Gunilla Schagerström.

Idag pratar man om ”digitala” eller ”fyrkantiga” ögon. Och förklaringen stavas kramp och ansträngda muskler.
– När vi tittar på långt håll är musklerna i ögonen i vila. När vi tittar på nära håll krävs mer muskelkraft för att hålla synen skarp. Och om vi hela tiden tittar på nära håll, jobbar musklerna för högtryck. Det skapar kramp, förklarar Gunilla Schagerström.
Det är alltså denna kramp som leder till besvär i form av huvudvärk, sveda i ögonen och i vissa fall trötthet. För även om den digitala tekniken utvecklats enormt, är våra ögon fortfarande desamma som de alltid varit.
– Vi som människor är fortfarande skapade för att vara grottmänniskor som är ute och jagar. Våra ögon är desamma idag som när vi sprang på savannen, säger Gunilla Schagerström.

Men det finns hjälp att få.
Första steget: att boka ett besök hos en personlig optiker som tar sig tid att verkligen lyssna på dina besvär och göra en grundlig undersökning.
– Hos KlarSynt reserverar vi vanligtvis en timme för varje undersökning. Det absolut viktigaste under hela undersökningen är att lyssna när kunden beskriver sina problem. Där får vi mycket värdefull information som tillsammans med själva undersökningen gör att vi kan hitta rätt lösning, säger Gunilla Schagerström.

För med rätt styrka på glasögon eller linser, kan musklerna i ögat få hjälp att slappna av.
Dessutom finns numer speciella så kallade ”avlastningszoner” i både glas och linser, där ögat får vila på nära håll.
Gunilla Schagerström säger att det kan vara klokt att ha olika glasögon för olika delar av sin dag.
– Man har ju inte sina uteskor på gymmet till exempel. Olika synbehov kanske behöver olika lösningar. Så använd ett par glasögon för tiden framför skärmen, och ett par glasögon när du rör dig till och från jobbet. Det är viktigt med rätt avlastning.

Varningstecknen – lider du av digitaltrötta ögon?

Du har svårt att fokusera när du tittar upp från skärmen
– Om man tittat ner på sin skärm en längre stund, och sen tittar upp och det är suddigt eller tar ett tag innan skärpan ställer in sig – då ska varningsklockorna ringa. Då krampar musklerna och synen är väldigt ansträngd.

Du får fysiska besvär
– Om du får huvudvärk, sveda i ögonen eller inte orkar inte läsa så länge som man vill – det är en konsekvens av att dina ögon får kämpa med synen på nära håll. Då behöver musklerna avlastning för att slappna av.

Torra ögon

– Studier har visat att vi blinkar mindre framför skärmen. Detta är vanligt när man spelar exempelvis tv-spel, men gäller även framför datorskärmen på jobbet. Det skapar irritation och obehag eftersom ögat blir uttorkat.

Tips: Så hjälper du dina ögon framför skärmen

  • Ta en paus – och låt blicken vandra
    – Om du arbetar med skärm i jobbet: När du har en paus – ställ dig vid ett fönster. Titta ut, på träden, människorna och bilarna utanför. Låt ögonen titta på långt håll. Gå inte och sätt dig i fikarummet med mobilen.
  • ”Enter”-knepet
    – När vi tittar på skärmen blinkar vi väldigt mycket mindre. Om du måste sitta framför skärmen en längre tid: Blinka varje gång du trycker på ”enter”. Det är en enkel sak att komma ihåg.
  • Träffa din optiker
    – Det finns mycket hjälp att få, för att avlasta synen. Både med linser och glasögon, som får musklerna att slappna av. Barn och ungdomar upp till 18 år rekommenderas att träffa optiker en gång om året. Annars vartannat år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>