Darknet svämmar över av vaccinerbjudanden

Forskare hos IT-säkerhetsföretaget Check Point har hittat vaccinerbjudanden för Covid-19 på Darknet efter varningar från både FBI och Europol.

Darknet svämmar över av vaccinerbjudanden 1I ett exempel ges köparen möjlighet att köpa Pfizers vaccin på Darknet för så lite som 250 dollar. Leverantören säger sig ha ett lager av vaccinet som kan levereras från Storbritannien, USA och Spanien.

Hackarna utnyttjar också nyheterna kring vaccinen för nätfiske, där de stjäl inloggningsuppgifter, användarnamn och lösenord. Vissa skadliga koder som sprids kan också samla på sig känslig information från användarens dator och ta bilder på användarens bildskärm.

Check Point har sett en stor ökning av nya domäner som innehåller ordet ”vaccine”. Sedan början av november har 1062 sådana domäner registrerats vilket är lika många som under augusti, september och oktober tillsammans.

– När vaccinet rullas ut är det troligt att många människor kommer söka information eller olika sätt för att få tag på vaccinet först, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef hos Check Point. Vi ser ett antal leverantörer som annonserar om möjligheten att köpa vaccin mot Covid-19 på Darknet. Det är oklart om dessa leverantörer är helt legitima. Det som är tydligt är att hackarna utnyttjar nyheterna kring Covid-19, vilket syns i kampanjer av nätfiske och i ökningen av domäner relaterade till vaccin.