Sektionen för högspecialiserad smärtrehabilitering och försäkringsmedicin vid Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus blir den första vårdenhet i Sverige att innovationscertifieras. Patienter vid sektionen kommer att pröva nya metoder och ge förslag på idéer till innovationer som kan utveckla vården.
– Våra patienter är experter på sina tillstånd och de har ofta tankar om behov i form av hjälpmedel, träningsredskap och nya metoder. Vi vill fånga upp deras idéer och utveckla vården utifrån patienternas perspektiv, säger Marie-Louise Schult, docent och sektionschef på Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus.
Innovationscertifieringen utfärdas av SLL Innovation som under flera år har byggt upp ett framgångsrikt system för att omvandla vårdpersonalens idéer till nya produkter som underlättar det dagliga arbetet och som förbättrar vården för patienterna.
– Certifieringen är ett pilotprojekt och innebär att vi på sektionen förbinder oss till en rad aktiviteter. Våra patienter kommer att intervjuas om behov och idéer, företag som vill pröva och utvärdera sina produkter på kliniken bjuds in och medarbetare får presentera sina idéer. Under 2016 kommer minst tre innovationsprojekt att starta på kliniken som bygger på idéer från en patient, ett företag och en medarbetare.
Samtliga 100 medarbetare från olika professioner har utbildats i innovationscertifiering med utgångspunkt från patientens perspektiv men kliniken har redan erfarenhet av att arbeta med en rad olika innovationer. Exempelvis exoskelettet Hybrid Assistive Limb (HAL) för patienter med nedsatt gåfunktion efter stroke o dyl samt träning med Virtual Reality-glasögon vid långvarig nacksmärta efter exempelvis whiplashskada.
– Medarbetarna är väldigt positiva till den här möjligheten. För dem blir det ytterligare en aspekt i arbetet som känns naturlig för oss eftersom forskning och utveckling ingår i vårt uppdrag som universitetsklinik.